Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit olajszállító hajót

Hormuzi-szoros, 2019. július 19. A Stena Bulk hajózási vállalat 2018. október 2-i felvétele a tulajdonában levő Stena Impero nevű brit tartályhajóról. Meg nem erősített hírek szerint az iráni Forradalmi Gárda 2019. július 19-én lefoglalta a brit tankert a Hormuzi-szorosban. Egy nappal korábban a Boxer nevű amerikai hadihajó lelőtt egy iráni drónt a Perzsa-öbölt az Ománi-öböllel összekötő tengerszorosban. MTI/EPA/STENA BULK/Tommy Chia
Vágólapra másolva!
Az iráni Forradalmi Gárda lefoglalt egy brit olajszállító hajót péntek este - jelentette be az iráni állami televízió, a Gárda közleményére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Frissítés:

A Stena Impero nevű tankert a Hormuzi-szorosban tartóztatták fel, mégpedig a közlemény szerint azért, mert

nem tartotta a tiszteletben a nemzetközi tengeri hajózás szabályait.

A Gárda Sepahnews nevű internetes oldalán kiadott közlemény azt is hozzáteszi, hogy a Perzsa(Arab)-öböl partján fekvő Hormuzgán dél-iráni tartomány parti őrsége értesítette őket.

A hajó tulajdonosa, Stena Bulk közleménye szerint a tanker,

23 fős legénységével egyelőre nem tud kapcsolatba lépni.

A cég szerint a hajó, amelyet előzőleg több kisebb naszád és egy helikopter közelített meg, jelenleg Irán felé tart.

A Stena Impero tartályhajó Forrás: MTI/EPA/STENA BULK/Tommy Chia

A Stena Imperio lefoglalását néhány órával az után jelentették be, hogy a gibraltári legfelsőbb bíróság pénteken további harminc nappal

- augusztus 20-ig - meghosszabbította a Grace 1 nevű iráni tartályhajó lefoglalását.

A tartályhajót a brit haditengerészet foglalta le július 4-én Gibraltárnál annak gyanújával, hogy rakományát - kétmillió tonna kőolajat - Szíriába akarta szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.

Jeremy Hunt a héten arra tett javaslatot Iránnak, hogy a tartályhajót elengedik, ha a teheráni kormány szavatolja, hogy a rakomány nem jut Szíriába.

Irán azonban már a Grace 1 lefoglalása után kilátásba helyezte, hogy ellenlépésként lefoglal egy brit kereskedelmi hajót.

Kedden Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője az üggyel kapcsolatban azt mondta: "A megfelelő időben és helyen választ fogunk adni".

A brit védelmi minisztérium sürgős felvilágosítást kért pénteken Irántól a elfoglalt brit tartályhajó kapcsán.

A minisztérium szóvivője péntek este közölte, hogy Penny Mordaunt védelmi minisztert tájékoztatták a fejleményről, és a tárca elemzi a helyzetet. Péntek este

összehívták a brit kormány különleges helyzetekben ülésező tanácskozó testületét (COBRA).

A The Daily Telegraph című konzervatív napilap kormányzati forrásai szerint London egyre magasabb hivatali szinteken veszi fel a kapcsolatot az irániakkal, tisztázandó, hogy a Stena Impero nevű hajó elfoglalásáról szóló hírek megfelelnek-e a valóságnak.

Egy másik hajót is feltartóztattak

Jeremy Hunt brit külügyminiszter péntek este közölte, hogy az irániak a Mesdar nevű, libériai zászló alatt közlekedő, de brit tulajdonú hajót is feltartóztatták.

A Mesdar tulajdonosa, a glasgow-i székhelyű Norbulk Shipping UK ezt pénteki első közleményében megerősítette.

A cég szerint a 2007-ben épült, 315 ezer tonna vízkiszorítású tartályhajót péntek este egy fegyveres alakulat szállta meg, és ez a hajó is elindult Irán fel.

A Norbulk Shipping UK késő esti, frissített tájékoztatásában közölte, hogy a kommunikációt sikerült helyreállítani a Mesdarral, a hajó kapitánya azt jelentette, hogy a fegyveres alakulat elhagyta a fedélzetet és a Mesdar szabadon folytathatta útját.

A cég szerint személyi sérülés nem történt.

Jeremy Hunt külügyminiszter szerint a két hajó személyzetének tagjai között nincsenek brit állampolgárok.

Kritikus szintű fenyegetettség

Hunt közleménye szerint ezek a hajófeltartóztatási akciók elfogadhatatlanok. A teheráni brit nagykövetség kapcsolatban áll az iráni külügyminisztériummal a helyzet megoldása végett.
Iráni naszádok a múlt héten is megpróbáltak feltartóztatni egy brit olajszállító tartályhajót a Perzsa(Arab)-öbölben.

A brit védelmi minisztérium és az amerikai fegyveres erők egybehangzó múlt pénteki közlése szerint a British Heritage nevű tartályhajót az iráni Forradalmi Gárda őrnaszádjai próbálták megállítani a Hormuzi-szorosban.

A brit királyi haditengerészet egyik fregattja, a Montrose azonban a tartályhajó és a naszádok közé állt és távozásra szólította fel az iráni hajókat, amelyek vissza is vonultak.

A brit védelmi minisztérium a minap a legmagasabb, "kritikus" szintre emelte a brit kereskedelmi hajózás fenyegetettségére vonatkozó, az iráni partokhoz közeli térségre érvényes figyelmeztetését.