Bomba robbant a kabuli egyetemnél, sokan meghaltak

2019.07.19. 10:00

Pokolgép robbant péntek reggel a kabuli egyetem egyik bejáratánál, a merényletben legkevesebb hat ember meghalt és további 27 megsebesült - jelentették helyi rendőrségi és egészségügyi források.

Az afganisztáni egészségügyi minisztérium szóvivője elmondta: a sebesültek között diákok is vannak, az egyetem néhány hallgatója ugyanis épp vizsgára igyekezett a robbanás bekövetkeztekor. A sebesülteket kórházba szállították.

A kabuli rendőrség szóvivője közölte: egyelőre nem lehet tudni, hogy a támadást egy öngyilkos merénylő hajtotta-e végre, vagy távolból hozták működésbe a robbanószerkezetet. A szóvivő hozzátette, hogy a rendőrség hatástalanított egy második pokolgépet, amelyet a detonáció helyszínéhez közel helyeztek el.

A merényletet egyelőre senki sem vállalta magára. Mind a kormányellenes tálib mozgalom, mind az Iszlám Állam nevű terrorszervezet helyi szárnya gyakran hajt végre robbantásokat az afgán fővárosban. A támadások elsősorban az afgán biztonsági erők tagjai, kormánytisztviselők és az országban kisebbségnek számító síita muszlimok ellen irányulnak.

A tálibok szóvivője, Zabihulláh Mudzsáhíd közölte: nem tud arról, hogy közük lenne a pénteki merénylethez.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása megjegyzi továbbá, hogy az utóbbi hónapokban a kabuli egyetem legalább két oktatóját vették őrizetbe amiatt, hogy feltételezhetően kapcsolatban álltak az Iszlám Állam afganisztáni szárnyával.