Donald Trump: Boris Johnson kiváló munkát fog végezni brit miniszterelnökként

Trump expected to formally declare re-election bid at rally politics TOPSHOTS Horizontal
US President Donald Trump looks on during a rally at the Amway Center in Orlando, Florida to officially launch his 2020 campaign on June 18, 2019. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Boris Johnson kiváló munkát fog végezni brit miniszterelnökként - mondta Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban újságíróknak.
Vágólapra másolva!

Az elnök azt is elmondta, hogy előző nap telefonon egyeztetett Johnsonnal, akit elemzők a rivális Jeremy Hunttal szemben jóval esélyesebbnek tartanak arra, hogy az Egyesült Királyság új kormányfője legyen.

Trump a beszélgetés tartalmát ugyan nem részletezte, de megjegyezte a brit politikusról: "kedvelem őt". Majd hozzátette:

Leszögezte azt is, hogy szerinte Johnson végrehajtja a brexitet.

Boris Johnson Forrás: AFP/Pru

A rendezvényen - amelyen bensőséges ünnepség keretében fogadta az 50 évvel ezelőtti űrrepülés még életben lévő két űrhajósát, Buzz Aldrint és Michael Collinst - újságírók kérdéseire válaszolva Trump kitért az iráni drón lelövésére. Megerősítette, hogy a hadseregtől származó értesülései szerint

az amerikai haditengerészeti erők valóban lelőttek egy iráni drónt, Irán déli partjai mentén.

Teherán cáfolta ezt, Abbász Aragcsi külügyminiszter-helyettes szerint valóban lelőttek egy drónt, de az nem iráni volt. A perzsa politikus azt valószínűsítette, hogy az amerikaiak tévedésből a saját drónjukat lőhették le. Ugyanakkor a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt jelentette: a Pentagon megerősítette, hogy iráni drónt lőttek le.

- idézte a Pentagon magas rangú tisztségviselőjét a lap.

Donald Trump foglalkozott a Japán és Dél-Korea közötti vitával is. Mint mondta: szívesen közvetít, hogy csökkenjen a feszültség a két ország között.

- jelentette ki.