Egy friss tanulmány a magyarok igazát támasztja alá Úzvölgy témájában

Úzvölgye, 2019. június 6. Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Egy friss tanulmány szerint az úzvölgyi temetőben eltemetett, románnak tekintett katonák közül több nem szolgált a román hadseregben, így a dokumentum a magyar fél igazát támasztja alá – erről beszélt egy Románia-szakértő az M1 műsorában.
Vágólapra másolva!

Pászkán Zsolt Románia-szakértő elmondta, a tanulmányt a román Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) adta ki, ezzel megmutatva, hogy vannak olyan intézmények Romániában, amelyeknél a szakmai becsület fontosabb, mint a vélt nemzetpolitikai érdekek kiszolgálása.

Román vandálok, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án Forrás: MTI/Veres Nándor

Az új tanulmány megjelenéséről az Origo is beszámolt.

A szakértő hangsúlyozta:

A román politika szokása, hogy gondok idején előrángatják a magyar ügyet, és azt éreztetik, hogy a magyarokkal szemben bármit, bármikor megtehetnek - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy

az Úzvölgyében történtekkel is azt akarják bizonyítani, hogy a magyar közösség sokadrangú tagja a romániai társadalomnak.

Ahogy az Origo arról már számos alkalommal írt, a moldvai, Bákó megyei Dormánfalva Darmanesti (Darmanesti) önkormányzata önkényesen és törvénytelenül román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton fenntartása alatt lévő úzvölgyi osztrák-magyar katonai sírkertben.

Június első csütörtökén több ezer román megemlékező erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, amit a székelyföldi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni.