Életfogytiglant kapott az az amerikai férfi, aki lefejezett egy kínai nőt

2019.07.19. 11:21

A 30 éves Brendt Christensen még 2017 júniusában rabolta el a 26 éves Yingying Zhang kínai egyetemista nőt. Baseball ütővel agyonverte, majd lefejezte áldozatát. Az esküdtszék nem tudta eldönteni egyhangúan, hogy halálra ítéljék-e a gyilkost. 

Brendt Christensen egykori PhD hallgató volt, míg Yingying Zhang az Illinois-i egyetem hallgatója. A férfi elrabolta a kínai nőt, majd brutális kegyetlenséggel végzett vele: baseball ütővel agyonverte és lefejezte. A maradványait soha sem találták meg - olvasható a BBC oldalán. 

A gyilkos és Yingying ZhangForrás: Twitter/Star-Advertiser

A meggyilkolt nő szülei és vőlegénye is részt vettek az öthetes tárgyaláson a Chicagótól délnyugatra található Peoria városában. 

A kínai állam konzuli tisztviselőket is küldött a csütörtöki meghallgatására.  

A meggyilkolt kínai nő családjaForrás: AFP/Kamil Krzaczynski

James Shadid kerületi bíró megmagyarázhatatlan erőszakos cselekményeknek minősítette az esetet. Hozzátette, hogy a Zhang család valószínűleg soha nem fogja megtudni, hogy hol van családtagjuk maradványa. 

A gyilkos nem szólalt meg a tárgyaláson. A nő apja, Ronggao Zhang azt mondta, hogy a család nem fog tudni megnyugodni és békében élni, amíg elő nem kerülnek a maradványok. Christensenhez címezve azt mondta,
hogy ha maradt még némi emberség a lelkedben, kérlek segíts, hogy vége legyen a gyötrelmünknek.

Forrás: AFP/Kamil Krzaczynski

A hatóságok folytatni fogják a keresést, hogy megtalálják a kínai nőt, aki Champaign városában tűnt el  - nagyjából 200 kilométerre Chicagótól délre - két hónappal azután, hogy az Egyesült Államokba érkezett. 

A nő éppen egy lakásbérleti szerződést ment aláírni, amikor Christensen álrendőrnek adva ki magát az autójába csalta. Biztonsági kamerák rögzítették az emberrablást. 

A tárgyaláson elhangzott, hogy aznap egy másik fiatal nőt is megpróbált az autójába csalni a gyilkos, de akkor nem járt sikerrel. 

Christensen egykor barátnője, Terra Bullis azt mondta, hogy a férfi bevallotta neki a gyilkosságot, amikor éppen az eltűnt kínai nőért szervezett virrasztáson vettek részt. Abba is beleegyezett, hogy az FBI bemikrofonozza, hogy fel tudják venni a beszélgetését egykori barátjával. 

A titokban rögzített felvételt az esküdtszék tagjai is meghallhatták. Ezen a gyilkos részletesen elmesélte a szexuális támadást, a gyilkosságot és a lefejezést is.

Habár Illinois államban eltörölték a halálbüntetés, ez szövetségi ügy volt, így akár halálra is ítélhették volna Brendt Christensent. 

 A tárgyalást több százmillióan követték Kínában is, és sokakat feldühített, hogy a gyilkos végül nem kapott halálbüntetést. Igazságtalanságról és az esküdtszék alkalmatlanságáról kommenteltek a közösségi médiában. 

Az esküdtszék megadta a lehetőséget Christensennek, hogy megmeneküljön a haláltól, sajnos erre Zhangnak sohasem volt esélye

 - írta az egyik kommentelő.