Ellopott novellája miatt ölt meg 33 embert a filmstúdiót felgyújtó férfi

Kyoto, filmstúdió
Kiotó, 2019. július 18. Füst tör elő a Kyoto Animation filmstúdió háromszintes épületéből, amelyben szándékos gyújtogatás miatt tűz keletkezett 2019. július 18-án. A kiotói filmstúdióba egy férfi rontott be, és egyelőre ismeretlen folyadékot locsolt szét, majd meggyújtotta. A tűzvészben legkevesebb 12 ember életét vesztette harminchat embert kórházba szállítottak. MTI/EPA/JIJI PRESS/JIJI
Vágólapra másolva!
Ellopták a novelláját, ezért gyújthatta fel a férfi azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember halt meg, tíz pedig súlyosan megsérült - írta pénteken a japán sajtó.
Vágólapra másolva!

A beszámoló szerint a gyanúsított tettének elkövetése közben

azt kiabálta, hogy plágium áldozata.

A helyi televízió szerint a japán rendőrség Aoba Sindzsi néven azonosította a gyújtogatót. A televízió értesülése szerint Aobát

2012-ben három és fél év börtönbüntetésre ítélték bolti rablásért, és mentális zavarok miatt is kezelték.

Csiba prefektus rendőrsége egyelőre nem kommentálta a hírt.

Egy nő, aki látta a 41 éves férfi őrizetbe vételét, azt mondta, a gyanúsított "láthatóan elégedetlen és dühödt volt, közben pedig azt kiabálta, plagizálták".

Füst tör elő a Kyoto Animation filmstúdió háromszintes épületéből, amelyben szándékos gyújtogatás miatt tűz keletkezett július 18-án Forrás: MTI/EPA/JIJI PRESS/Jiji

férfi, mielőtt a filmstúdió bejáratánál szétlocsolt és meggyújtott valamilyen gyúlékony folyadékot, azt kiabálta:

A tűz idején az épületben csaknem hetvenen tartózkodtak, ám egy részüknek sikerült kimenekülnie. A lángokat a tűzoltóság néhány óra alatt eloltotta. A legtöbb áldozatra a háromszintes épület legfelső emeletén találtak rá.

A 33 halálos áldozat közül tizenkilenc holttestét találták meg a tetőhöz vezető ajtónál, amelyet nem lehetett belülről kinyitni.

Pénteki közlések szerint a stúdióban nem rendszeresítettek hatékony tűzoltókészüléket, de ezt az előírások nem is követelték meg. A tűz és a füst terjedését ráadásul megkönnyítette, hogy a magasabb szintekre szűk csigalépcső vezetett.

Japánban ez az elmúlt két évtized legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkossága.