Jóváhagyta a zágrábi parlament a kormányátalakítást

Vágólapra másolva!
Megszavazta az új miniszterek kinevezését pénteki rendkívüli ülésén a zágrábi képviselőház, a kormányátalakítás után hét új minisztere és két új miniszterelnök-helyettese lett a horvát kormánynak.
Vágólapra másolva!

A két új kormányfőhelyettes a belügyminiszter, Davor Bozinovic, valamint a pénzügyminiszter, Zdravko Maric lett. A külügyi tárcát ezentúl Gordan Grlic-Radman eddigi németországi nagykövet vezeti, a mezőgazdasági minisztérium vezetése Marija Vuckovic jelenlegi államtitkárhoz került, a munka- és nyugdíjügyi minisztériumot a jövőben Josip Aladrovic, a közigazgatásit pedig Ivan Malenica vezeti. A demográfia-, család-, ifjúság- és szociálpolitikai tárca élére Vesna Bedekovicot nevezték ki, míg az állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszter Mario Banozic, a regionális fejlesztéssel és az Európai Unióval megbízott miniszter pedig Marko Pavic lett.

Andrej Plenkovic jobboldali miniszterelnök csütörtök este, új miniszterei névsorának nyilvánosságra hozatalakor közölte,

a kormányátalakítás célja az, hogy a korábbi terheket levetve kezdjen bele a kormány a horvát társadalom és az állampolgárok javát szolgáló célok elérésébe.

A múlt héten lemondott a vagyonosodási botrányba keveredett Lovro Kuscevic közigazgatási miniszter, négy nappal ezelőtt pedig Goran Maric, az állami vagyon felügyeletével megbízott tárca nélküli horvát miniszter is, így a korábban beharangozott kormányátalakítási folyamat felgyorsult.

Elemzők szerint Andrej Plenkovic a

saját, megbízható embereivel töltötte fel a megüresedett helyeket a kormányban,

illetve olyan minisztereket váltott le, akik botrányos ügyeik miatt nehezítették a kormány munkáját. A szakértők úgy vélik, ennek oka az, hogy a kormányfő szeretné nyugodt körülmények között, nagyobb belpolitikai viharok nélkül végigvinni a megbízatási idejét, amely jövő ősszel jár le.