Kiderült: nem ütközés okozta a San Juan argentin tengeralattjáró tragédiáját

2019.07.19. 05:27

Költségvetési megszorítások és a haditengerészet parancsnokainak alkalmatlansága a 2017-es balesetet, amely 44 ember halálát okozta. A tengeralattjáró most is 800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban.

Az argentin testület csütörtökön közzétett jelentésében kizárta azt a feltevést, miszerint hajóval ütközött a San Juan vagy támadás érte volna.

Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben.Forrás: MTI/EPA/EFE/Argentin haditenger?/-------------------

A tengeralattjáró 2017. november 15-én tűnt el az Atlanti-óceán déli részén hadgyakorlatról útban visszafelé állomáshelyére Mar del Platára, és csaknem egy évbe telt míg megtalálták roncsát 800 méteres mélységben.

Mi történt a tengeralattjáróval?

A San Juan tengeralattjáró a világ legdélebbi városából, Ushuaiából tartott Mar del Platába, amikor 432 kilométerre a partoktól elküldte üzenetét, azután eltűnt. Előtte a parancsnok elektromos hibáról tett jelentést, ezért utasították őt, hogy a legrövidebb úton térjen vissza a támaszpontra, Mar del Platába.

A tragédia után kéttucatnyi argentin, amerikai, brit, chilei és brazil hajó és repülőgép - összesen több mint 4000 fős legénységgel -, valamint robot-tengeralattjárók kezdték el keresni a 66 méter hosszú, német gyártmányú tengeralattjárót.