Ursula von der Leyen érteni véli a kelet-közép-európai érdekeket

2019.07.19. 21:31

A XXI. Század Intézet külügyi igazgatója úgy látja, hogy az Európai Bizottság új elnöke érteni véli a kelet-közép-európai érdekeket.

Berzi Gergely péntek este az M1 aktuális csatornán megállapítását indokolva idézte Ursula von der Leyennek a Süddeutsche Zeitung című német liberális lapnak csütörtökön adott interjúját, amelyben megértést szorgalmazott Közép- és Kelet-Európa országai iránt, és egyúttal bírálta azt, ahogyan ezeket az országokat eddig kezelték.

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnökeForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Von der Leyen már a megválasztásával is bizonyította, hogy képes többféle érdekcsoport, pártcsalád nyelvén beszélni, legutóbbi nyilatkozatából is kitűnik, hogy kompromisszumkész - fogalmazott a szakértő. Pozíciója fényévekre van attól, amit eddig az unió képviselt Kelet-Közép-Európával kapcsolatban - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a visegrádi négyek eddig sem csodát vártak, hanem amellett érveltek, hogy vannak egyedi, kelet-közép-európai érdekek.

A brüsszeli lapok is kénytelenek voltak elismerni: Ursula von der Leyen megválasztásának tanulsága az, hogy a V4-ek nélkül nem lehet komoly döntést hozni az unión belül - közölte a XXI. Század Intézet külügyi igazgatója.