Összesen hat orvost és két asszisztenst vettek őrizetbe a görög Számosz szigetén működő migránstáborban pénteken. Az egészségügyi személyzet tagjai a vád szerint hamis diagnózisokat árultak 300-500 eurós összegekért a bevándorlóknak, hogy elkerüljék a kitoloncolást. Ezekkel az orvosi papírokkal Számoszon maradhattak a migránsok, vagy tovább utazhattak a kontinensre, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egy orvost, két asszisztenst és egy tolmácsot vettek őrizetbe egy görögországi migránstáborban. A vád szerint hamis diagnózist állítottak föl nem létező betegségekről, hogy megkíméljék a migránsokat a kiutasítástól.  A feltételezések szerint a bűncselekmény Számoszon történt, az öt görög sziget egyikén, ahol a menedékkérők mozgása egyelőre korlátozott.

Migránsok Számosz szigetén (illusztráció)Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

A vádlottakat csalással, vesztegetéssel, kötelességszegéssel és bűnszervezetben való részvétellel vádolják. Az egészségügyi személyzet tagjai állítólag 300-500 eurót kértek az orvosi feljegyzésekért, amelyekkel a migránsok kórházi vizsgálatok céljából Görögországon belül utazhattak, vagy legálisan Számoszon maradhattak. Öt másik orvost és egy bevándorlót is őrizetbe vettek hasonló indokkal.