Alkotmánymódosítás jöhet a japán választások után

2019.07.21. 09:06

A második világháború után született, az Egyesült Államok által írt pacifista alkotmány megváltoztatásának lehetősége is tétje a vasárnapi japán felsőházi választásoknak.

Az előrejelzések szerint Abe Sindzó miniszterelnök kormányzó Liberális Demokrata Pártja legalább egyszerű többséget szerez, de elképzelhető, hogy kétharmadosat, és akkor lesz lehetősége elindítani az alkotmány megváltoztatásának folyamatát.

Az LDP-nek és koalíciós partnerének, a Komeitónak eddig megvolt a kétharmados többsége a 124 tagú felsőházban.

Az 1947-es alkotmányon még soha nem változtattak, ha ez megtörténne, az szimbolikus jelentőségű volna a távol-keleti szigetországban. Az alkotmány 9. cikke kimondja, hogy az országnak nem lehet hadserege, csak akkora fegyveres ereje, amely önvédelméhez elég. A közvélemény megosztott abban, hogy meg kell-e ezt változtatni. Az ellenzők azt mondják, ha az országnak számottevő hadereje lesz, akkor az Egyesült Államok könnyebben bele tudja majd vonni saját nemzetközi konfliktusaiba.

Abe SindzóForrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

Abe 2012 decemberében azzal az ígérettel lett miniszterelnök, hogy felpörgeti a gazdaságot, és megerősíti az ország védelmi képességét. A gazdaság felpörgetése nem sikerült, és az alkotmánymódosításba sem tudott belefogni. Ennek ellenére valószínűleg meg fogja tudni tartani a többségét, mert az ellenzék gyenge, széttöredezett, a szavazók még kevésbé bíznak az ellenzéki pártokban, mint a kormányon lévőkben.

Abe a mostani kampányban kilátásba helyezte, hogy októberben 10 százalékosra emelik az általános forgalmi adót a jelenlegi 8 százalékosról. Az ellenzék szerint ez visszaveti majd a lakosság vásárlóerejét, további kárt okoz a gazdaságnak, és növeli a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságát.