Olasz belügyminiszter: Nem Franciaország és Németország dönt az európai migrációs politikáról

2019.07.21. 18:08

Olaszország nem lesz Brüsszel, Párizs és Berlin menekülttábora - jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter a francia kollégájának, Cristophe Castanernek írt levelében. A belügyminiszter leszögezte: Olaszország nem hajlandó többé befogadni az Európába érkező összes migránst.

Franciaország és Németország nem diktálhatja az európai migrációs politikát - szögezte le Matteo Salvini olasz belügyminiszter WhatsApp-oldalán. Hozzátette, ezek az országok nem dönthetnek a migrációs politikáról, "nem véve tudomást a migrációnak leginkább kitett országok, Málta és Olaszország kéréseiről".

Olaszország azt akarja, hogy tisztelettel tekintsenek rá. Nem vagyunk Brüsszel, Párizs és Berlin menekülttábora. Olaszország felemelte a fejét! - hangsúlyozta az olasz kormánypárt, a Liga vezetője. Kifejtette, Olaszország nem hajlandó többé befogadni az Európába érkező összes migránst.

Matteo Salvini olasz belügyminiszterForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A július 19-én keltezett levélben Salvini kifejti, hogy szerinte az EU belügyminisztereinek az előző héten, Helsinkiben rendezett informális találkozóján "Olaszországhoz közeli" álláspont született egy olyan európai migrációs politikáról, amely az unió külső határainak védelmét tartja szem előtt. Az olasz belügyminiszter szerint Helsinkiben megegyezés született a földközi-tengeri kutatási és mentési műveleteket érintő szabályok felülvizsgálatának szükségességéről az illegális és ellenőrizetlen migráció megakadályozására. A földközi-tengeri műveleteket végző nem kormányzati szervezeteknek (NGO) tiszteletben kell tartaniuk a nemzetközi jogszabályokat és a tagállamok törvényeit is - írta.

A finnországi találkozón az európai belügyminiszterek nem jutottak megállapodásra arról, hogy legyen-e ideiglenes megoldás a Földközi-tengeren megmentett emberek szétosztására a tagállamok között.

Olaszország és Málta elutasította azt a francia-német javaslatot, hogy a földközi-tengeri országok első számú felelőssége a migránsok mentése, partra engedése, valamint azonosítása. Róma és Valletta nem titkolt célja, hogy ne kizárólag Olaszország és Málta minősüljön első befogadó országnak a földközi-tengeri migrációs útvonal európai végállomásán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK