Zelenszkij pártja nyert Ukrajnában az exit poll szerint

Ukrajna, választás, előrehozott parlamenti választás
Csap, 2019. július 21. Szavaz egy férfi az előrehozott ukrán parlamenti választáson a kárpátaljai Csapon (Csop) 2019. július 21-én. Volodimir Zelenszkij május 20-án beiktatott államfő közvetlenül megválasztása után bejelentette, hogy feloszlatja a törvényhozást és rendkívüli választást ír ki. MTI/Nemes János
Vágólapra másolva!
A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és a Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt toronymagasan nyerte a vasárnap megtartott előrehozott parlamenti választást Ukrajnában az esti urnazárás után közzétett exit poll-felmérések szerint. Az előzetes nem hivatalos eredmények szerint is nagy fölénnyel nyert a Nép Szolgája. 
Vágólapra másolva!

Az úgynevezett "nemzeti exit-poll" felmérés szerint

a Nép Szolgája pártra a választáson résztvevők 43,9 százaléka szavazott.

A második helyen a Moszkva-barát politikusokból álló, Viktor Medvedcsuk által irányított Ellenzéki Platform - Életért párt végzett 11,5 százalékkal.

Exit poll: Zelenszkij pártja toronymagasan nyerte az ukrán parlamenti választást Forrás: MTI/Nemes János

Harmadik lett Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 8,9, negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) 7,6, ötödik pedig Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes Hang (Holosz) nevű pártja 6,3 százalékkal.

Ugyanilyen eredményekre jutott csekély eltéréssel a Szocisz közvélemény-kutató és az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű szervezet is. Több párt nem érte el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Ugyanilyen eredményekre jutott csekély eltéréssel a Szocisz közvélemény-kutató és az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű szervezet is. Más pártok nem érték el a bejutáshoz szükséges öt százalékot.

Kárpátalján volt a legkisebb a részvétel

A Központi Választási Bizottsághoz (CVK) eddig beérkezett és feldolgozott adatok szerint a részvételi arány csaknem 49,8 százalékos volt. A legmagasabb részvételt Csernyihiv megyében mérték - közel 54,8 százalékosat -, a legalacsonyabbat pedig Kárpátalján, 41,15 százalékkal.

Zelenszkij az exit-poll eredmények ismeretében bejelentette, hogy

tárgyalni hívja az ötödik helyre várt Hang párt vezetőjét, Vakarcsukot, akivel egyebek mellett a leendő miniszterelnök személyéről is megbeszélést kíván folytatni.

Az ukrán elnök újfent hangsúlyozta, hogy nem politikust, hanem gazdasági szakembert szeretne látni a miniszterelnöki poszton, olyan személyt, akinek a nyugati országokban is tekintélye van.

Vakarcsuk ugyanakkor kijelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat csak a parlamenti választás hivatalos eredményének ismeretében kezdenek.

További munkát ígért Zelenszkij

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy az eredmény, amelyet pártja elért, nem pusztán nagy bizalom a választók részéről, hanem nagy felelőség is. Közölte:

Ígértet tett arra, hogy az egyik első törvényjavaslat, amelyet az új parlament a napirendjére tűz, az az államfő leváltását szabályozó eljárásról szóló előterjesztés lesz. Utalást tett arra, hogy a helyhatósági választások előrehozására is készül. "Ma a csapatunk pihenhet, de nem sokat, mert holnaptól dolgozni kell. Ami pedig a helyhatósági választásokat illeti, ne lazítsatok!" - tette hozzá.

Julija Timosenko azt hangsúlyozta, hogy csak az elnöktől és pártjától függ, kivel lép koalícióra, ki lesz a miniszterelnök, és kik alkotják majd a következő kormányt. Hozzáfűzte, hogy

a törvényhozásba bejutó pártok közül csak Zelenszkij és Vakarcsuk pártjával tud elképzelni koalíciót. Kijelentette, hogy csapata nem tart igényt semmilyen posztra.

Viktor Medvedcsuk, a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért párt vezetője kijelentette, hogy ellenzéki szerepre készülnek az új törvényhozásban.

Itt vannak az első eredmények

A szavazatok közel 2 százalékos feldolgozása szerint is nagy fölénnyel nyert a Nép Szolgája. A párt a magyar idő szerint este fél tizenkettes állapot szerint 38,56 százalékon áll. Második helyen a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) áll 10,6 százalékkal. Harmadik helyen áll Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás nevű pártja 9,15 százalékkal.

Cikkünket vasárnap 23:30 kor frissítettük.