Ez lesz a harmincadik tusványosi tábor

Vágólapra másolva!
Érdekes előadásokkal, neves fellépőkkel és számos újdonsággal várja a fesztiválozókat a holnap este rajtoló 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, ismertebb nevén Tusványos. A szervezők ezúttal a környezetvédelemre is nagy hangsúlyt fektettek, írja a Székelyhon.
Vágólapra másolva!

Javában folynak az előkészületek a 30. Tusványosnak helyet adó tusnádfürdői területen: hétvégi ottjártunkkor egyebek mellett a sátrak felállításán dolgoztak a helyi labdarúgópályán. A kerek évfordulót ünneplő nagy múltú rendezvény idén is színvonalas programmal és újdonságokkal várja a fesztiválozókat, a részletekről Kristály Lehelt, a rendezvény sajtófőnökét kérdeztük.

Javában zajlanak az előkészületek Tusványoson Forrás: Pinti Attila

Gyakorlati tudnivalók

Mint megtudtuk, a beléptetőrendszer a korábbi évekhez hasonlóan fog működni: a résztvevők mindennap más színű karszalagot kapnak, ehhez belépéskor mindenkinek igazolnia kell magát személyazonossági igazolvánnyal, útlevéllel vagy gépjárművezetői engedéllyel.

A belépés délután négy óráig ingyenes, ezt követően már napijegyet kell váltani.

Ez 10 lejbe kerül a diákok, egyetemisták és a 65 év felettiek számára, másnak pedig 20 lejt kell fizetnie érte. Heti karszalagot is lehet váltani, ez 60 lejbe kerül, akárcsak a sátortáborban a heti bérlet ára. Újdonság, hogy ide a sátrak mellett idén először lakókocsikkal is lehet érkezni.

Forrás: Pinti Attila

A kiskorúak ismét megkülönböztető színű karszalagot kapnak, és nem szolgálhatják ki őket alkoholos itallal vagy dohányáruval a tábor területén. Az előző évekhez hasonlóan idén is két recepción lehet bejelentkezni, ezek kedden reggel 8 órakor nyitnak. A külső recepció a vendégeknek, meghívottaknak szól, illetve mindazoknak, akik a városban foglaltak szállást. Ez a főút és a kempinghez letérő út kereszteződésénél kapott helyet. Ennek a recepciónak több ellenőrzőpontja van, a karszalagokat itt vehetik át a tábor résztvevői.

A másik tábori recepció a sátorozóknak szól, ez a táborban, a kemping közepén kapott helyet.

A rendezvény területén tűzgyújtási tilalom van érvényben, illetve alkoholos italokat és tudatmódosító szereket is tilos bevinni a tábor területére.

Szintén fontos szabály, hogy a koncertekről csak a szervezők írásos engedélyével lehet mozgóképes felvételeket készíteni. A szervezők továbbá autómentes Tusványost szeretnének, a tábor területére csak a technikai személyzet, a szervezők és a hatósági járművek hajthatnak be.

Forrás: Pinti Attila

A medvekérdés

A résztvevők biztonságát is szem előtt tartották a szervezők, ezért több óvintézkedést is foganatosítottak. Kristály Lehel szerint az Olt-folyót ezúttal is szigorúan tilos lesz megközelíteni, a tábor teljes hosszában kerítést helyeztek ki, illetve a vasúti síneken sem lehet majd átjárni. A rendezvény helyszínére vezető hidat ismét kivilágítják a biztonságosabb átkelés érdekében. A Tusnádfürdőre kiemelten jellemző medveproblémával kapcsolatosan a sajtófőnök elmondta, idén a tavalyinál is több medve jár be a fürdővárosba, ezért a fesztivál ideje alatt négy vadőr fog szolgálatot teljesíteni a tábor területén.

Forrás: Pinti Attila

Ha valaki medvét lát, nekik kell jeleznie, elérhetőségeik a weboldalon és a tábor több pontján is ki lesznek függesztve.

Fontos azonban, hogy ők csak a táborozók biztonságáért felelnek, a városban látott medvék ügyében nem őket kell riasztani. A sajtófőnök emellett elővigyázatosságra intette a látogatókat, és azt javasolta nekik, hogy ne közelítsék meg a nagyvadakat, s a biztonság kedvéért tartsanak maguknál medveriasztó spray-t. Arra is kitért, hogy a futballpályán esetlegesen kialakuló „sártenger" ellen a tervek szerint szalma szétszórásával fognak védekezni.

Program, újdonságok

A rendezvény ideje alatt mintegy 30 sátorban 200 politikai, közéleti, kulturális, tudományos vagy hitéleti előadás és számos neves előadó koncertje lesz hallható, illetve egyéb érdekességekkel is várják az érdeklődőket. Az előadásokon főként Kelet-Közép-Európa jövője, az európai parlamenti választások elemzése, gazdasági témák, valamint az erdélyi magyarság megoldatlan ügyei kerülnek előtérbe. Újdonságnak számít a Harminc éve szabadon sátor, ahol évfordulós, közéleti beszélgetéseket tartanak majd, hiszen Tusványos mellett a romániai rendszerváltozás harmincadik évfordulója is idén van.

Zenei előadók tekintetében is arra törekedtek, hogy az elmúlt 30 év meghatározó fellépőit idén is felvonultassák, így színpadra lép majd többek között a Metropol Group, a Magashegyi Underground, a Quimby, Nagy Feró és a Beatrice, illetve Ákos is. A minőségi kikapcsolódás mellett a szervezők terve szerint ez lesz az eddigi legkörnyezettudatosabb Tusványos, ehhez azonban a fesztiválozók pozitív hozzáállására is szükség van.

Forrás: Pinti Attila

A táborban többször használható sörös- és más poharak lesznek kaphatók, akik pedig ilyet használnak, egy lejjel olcsóbban juthatnak sörhöz.

Ugyanakkor egyméternyi műanyag pohár összegyűjtéséért egy sör jár. Kristály reményét fejezte ki, hogy az Egy a tábor! mottóval startoló rendezvényen ismét rekordot döntenek majd a résztvevők száma tekintetében, tehát sikerül átlépniük a tavaly jegyzett 75 ezer látogatót. A helyszínen egyébként ingyenes programfüzetet kérhetnek az érdeklődők, és a rendezvény weboldalán (www.tusvanyos.ro) is megtalálható a részletes program.

Iszlai Katalin