A bevándorlók meghívásának tartja Horváth József biztonságpolitikai szakértő, hogy az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet SOS Méditerranée nevű társszervezete újraindította a migránsok mentését a líbiai partok közelében.

A mentőhajó azért most indult újra, mert nagy a nyomás: a légi hatóságok szerint csak Líbiában több mint 660 ezren várnak azonnali indulásra - mondta a szakértő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

A mentés egy másik célja pedig az, hogy  Matteo Salvini olasz belügyminisztert úgy állítsa be, mint akiben nincs humanizmus, és ezzel visszaszorítsák egyre növekvő népszerűségét - tette hozzá.

Líbiában több mint 660 ezren várnak azonnali indulásraForrás: AFP/Angelos Tzortzinis

Horváth József szerint jelenleg folyamatos a visszaélés a tengeri mentésre vonatkozó nemzetközi joggal,  a bevándorlók ugyanis olyan hajókkal indulnak útnak, amelyekben nincs elég üzemanyag, tehát eleve számítanak a mentésre.

Kitért arra is, egyre több ország ráébred, hogy az illegális migrációról kialakított, túlidealizált kép nem egyezik a valósággal, és az emberek féltik mindennapi életüket, valamint családjuk és vagyonuk biztonságát.