Adócsökkentéssel indít az új görög kormányfő

Greek Prime Minister Alexis Tsipras Greece Alexis Tsipras Greek prime minister Athens February 2019 Macedonia's NATO membership protocol
Kiriákosz Micotákisz, görög miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Bizalmat szavazott a görög parlament hétfőn este a július 7-én megválasztott Kiriákosz Micotákisz kormányfőnek, aki kampányígéretéhez híven bejelentette az első, már idén életbe lépő adócsökkentéseket.
Vágólapra másolva!

Az új konzervatív miniszterelnök 158 szavazattal 142 ellenében kapott bizalmat a 300 tagú parlamentben, amely mintegy három órát szentelt a választások után két nappal felesküdött új kormány programjának bemutatására és vitájára.

A bizalmi szavazás eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult, miután a Micotákisz vezette Új Demokrácia (ND) pártnak éppen 158 fős abszolút többsége van az új görög törvényhozásban.

Kiriákosz Micotákisz Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Ayhan Mehmet

A voksolás előtt Micotákisz kijelentette: azt az optimista üzenetet kell sugározniuk, "hogy végre megváltozhat valami ebben az országban". "A Görögország előtt álló legnagyobb kihívás az, hogy több gazdagságot állítson elő és azt igazságosan ossza el" - tette hozzá.

Az 51 éves miniszterelnök - akinek fő kampányígérete az adók csökkentése és más vállalkozásbarát reformok életbe léptetése volt - bejelentette, hogy a jövő héten megszavazzák az ingatlanadó átlagosan 22 százalékra csökkentését, amely már augusztustól hatályba léphet. Szeptembertől pedig 28-ról 24 százalékra csökkentik a társasági adót.