Boris Johnson az új brit miniszterelnök

2019.07.23. 13:11

A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé a távozó Theresa May miniszterelnök utódjaként. Johnson szerdán átveszi Maytől a kormányfői tisztséget is. 

Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel versengett a pártvezetői posztért. Kedden bejelentett győzelme - tekintettel arra, hogy a Konzervatív Párt kormányon van - a brit parlamentarizmus konvenciói alapján a miniszterelnöki tisztség elnyerését is jelenti.

A kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a miniszterelnöki posztért küzdő Boris Johnson volt külügyminiszter a párt eredményváróján Londonban 2019. július 23-án. Az eseményen Johnsont választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé és egyben az ország új miniszterelnökévé isForrás: MTI/AP/Frank Augstein

A két jelölt közül a Konzervatív Párt csaknem 160 ezer tagja választotta meg az új vezetőt postai szavazással. A szavazási folyamat hétfő este zárult le, az eredményt kedden, közép-európai idő szerint kora délután jelentette be a londoni Queen Elizabeth II konferenciaközpontban a vezetőválasztás szervezéséért felelős tory frakciótestület, az 1922 Bizottság.

A testület ismertetése szerint Hunt csaknem 47 ezer, Johnson több mint 92 ezer szavazatot kapott.  A részvételi arány a szavazáson 87,4 százalékos volt.

"Boris Johnson kiváló munkát fog végezni brit miniszterelnökként" - mondta néhány nappal ezelőtt Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban újságíróknak. Leszögezte azt is, hogy szerinte Johnson végrehajtja a brexitet

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK