Mark Esper az Egyesült Államok új védelmi minisztere

GettyImageRank3 arlington Horizontal
Mark Esper
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok új védelmi minisztere Mark Esper lett, miután a szenátusban kedden megszavazták jelöltségét. Várhatóan még a nap folyamán leteszi a hivatali esküt.
Vágólapra másolva!

Az 55 éves Mark Esper erőteljes kétpárti támogatásnak örvendhet:

jelöltségét 90:8 arányban szavazták meg.

Öt demokratapárti szenátor - valamennyien a demokraták elnökjelölt-aspiránsai - voksolt ellene.

Mitch McConnell, a szenátus többségi republikánus frakciójának vezetője a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságában kedden tartott meghallgatás előtt a jelölt támogatására szólított fel. Azt mondta, hogy Esper rendkívül képzett és alkalmas a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetésére, a közszolgálatban végzett tevékenysége pedig lenyűgöző.

Mark Esper az Egyesült Államok katonai akadémiáján, West Pointban végzett kitüntetéssel, majd a Harvardon és a George Washington Egyetemen folytatott tanulmányokat.

Katonaként vett részt az 1990-91-es öbölháborúban,

majd éveken keresztül ezredesként tartalékos katona és a Nemzeti Gárda tagja volt. Dolgozott a konzervatív Heritage Alapítványnál és a szenátus külügyi bizottságánál, majd a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának politikai igazgatója volt. George W. Bush elnöksége idején, 2002 és 2004 között a Pentagon helyettes államtitkára volt.

Mark Esper Forrás: AFP/2018 Getty Images/Chip Somodevilla

2010-ben az egyik legnagyobb amerikai hadiipari cég, a Raytheon alelnökének nevezték ki, 2017-ben pedig a Pentagon hadseregért felelős államtitkára volt.

Donald Trump elnök júniusban jelölte őt a miniszteri posztra, miután Patrick Shanahan ügyvezető miniszter családi okok miatt lemondott. Ő James Mattis decemberi lemondása után lett ügyvezető miniszter.