V4NA: Mégsem tiltják be a rántott húst a lipcsei óvodákban

Vágólapra másolva!
Meghátrált a szülők felháborodása miatt két lipcsei óvoda, ezért mégis lehet sertéshús a gyerekek ebédjében. A szászországi intézményekben a minap jelentették be, hogy két muszlim gyermek miatt kiveszik a sertésből és zselatinból készült ételeket a menüből - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A szülőknek levélben küldött tájékoztatás szerint „a változó világ iránti tiszteletből" csak olyan ételek kerülhettek volna a két lipcsei óvodába járó gyerekek elé, amelyek nem tartalmaznak sertéshúst.

Emellett az intézmény vezetősége arra is felhívta a szülők figyelmét, hogy a különböző eseményekre és születésnapokra ne küldjenek olyan édességeket, amelyek sertésből származó zselatint tartalmaznak, így a gyerekek hamar búcsút inthettek volna például a gumimaciknak.

A döntés hatalmas felháborodást okozott a szülők körében, és szerte Németországban is. Julia Klöckner táplálkozásügyi miniszter is azt mondta, hogy túlzó az óvoda döntése.

- mondta a miniszter.

Mások nem maradtak ennyire kimértek. Az óvoda dolgozói arról beszéltek a Leipziger Volkszeitung című lapnak, hogy több fenyegetést is kaptak, az óvodavezető elérhetetlennek bizonyult a sajtó számára, és összeomlott az intézmény weboldala. A további problémákat elkerülendő a helyi kapitányság rendőröket küldött a helyszínre.

Kedd délutánra aztán az óvoda vezetősége úgy döntött, hogy visszakozik, és egyelőre az étlapon maradhat a rántott hús és a roppanós virsli is. Wolfgang Schäfer óvodavezető a dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy az augusztus közepén kezdődő tanévben alaposan át akarja tárgyalni a kérdést a szülőkkel.