22 ezer milliárd dollár lehet az amerikai államadósság plafonja

politics Horizontal US President Donald Trump speaks during a meeting with Pakistani Prime Minister Imran Khan  in the Oval Office at the White House in Washington, DC, on July 22, 2019. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Donald Trump
Vágólapra másolva!
A kormányzat megállapodott a kongresszus demokrata vezetőivel az államadósság maximális mértékéről - jelentette be Twitteren Donald Trump amerikai elnök hétfő este.
Vágólapra másolva!

A megállapodás értelmében az államadósság plafonja 22 ezer milliárd dollár lehet, ami azt jelenti, hogy a képviselőház lehetővé teszi a kormányzatnak a szövetségi kiadások növelését.
Az egyezményt Nancy Pelosi demokrata párti házelnök és Steven Mnuchin pénzügyminiszter dolgozta ki, és 2021-re is érvényes, vagyis az államadósság mértéke már csak a következő elnökválasztás után kerülhet ismét napirendre.

Donald Trump Forrás: AFP//Nicholas Kamm

Nancy Pelosi és a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője, Chuck Schumer hétfőn este közös közleményt adott ki, amelyben leszögezték: a megállapodás "véglegesen" megszüntette a költségvetés zárolásának, vagy a költségvetési kiadások megnyirbálásának régóta folytatott gyakorlatát.

Pelosi és Schumer hangsúlyozta: a megállapodás "erősíti majd nemzetbiztonságunkat, és lehetővé teszi a beruházást a középosztály számára fontos dolgokba, segítve az egészségügyet, a pénzügyi biztonságot és az amerikai nép jólétét". A megállapodást várhatóan a kongresszus mindkét háza - a képviselőház és a szenátus is - megszavazza.

Twitter-bejegyzésében Donald Trump "igazi kompromisszumnak" minősítette a megállapodást, amely szerinte "óriási győzelem nagyszerű hadseregünknek és a veteránoknak" is.