Csúnyán cserbenhagyta alkalmazottait egy hirtelen bezárt kovásznai gyár

A kovásznai asszonyokat reggel a belépni tilos tábla "fogadta".
A kovásznai asszonyokat reggel csak a belépni tilos tábla "fogadta".
Vágólapra másolva!
Kilátástalan helyzetbe került 74 Kovászna városi asszony azzal, hogy egyik pillanatról a másikra bezárt a TBW (Textile Blue Wash) nevű nadrággyár. A női alkalmazottak egy hónapja maradtak munka és jövedelem nélkül úgy, hogy előzőleg senki nem közölte velük, hogy másnap már ne menjenek be dolgozni - írja a Maszol.ro erdélyi hírportálról.
Vágólapra másolva!

A Kovászna megyei munkaerőügynökség (AJOFM) igazgatója, Kelemen Tibor elmondta, hogy június 27-én

a Kovászna városi nadrággyár alkalmazottai zárva találták a gyár kapuját , és belépni tilos tábla fogadta őket.

Mint kiderült, a brassói bejegyzésű cég előtte csődvédelmet kért, de erről nem értesítették az alkalmazottakat, akik még napokig jelentkeztek a gyár bejáratánál, és bár dolgozni nem hagyták őket és személyes dolgaikat sem vihették el, jelenléti ívet vezettek.

Az ügyben panaszt tettek a munkafelügyelőségen, a rendőrségen és ügyészségen is.

A kovásznai asszonyokat reggel csak a belépni tilos tábla "fogadta". Forrás: covasnamedia.ro

A brassói TBW 2008-ban alakult, kovásznai gyárában bérmunkával dolgozott külföldi megrendelőknek.

- mondta Ördög Lajos, a Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetője, aki szerint a cég fegyelmi eljárással bontotta fel egyes alkalmazottai szerződését, és ennek jogszerűségét a brassói munkafelügyelők vizsgálják. A Kovászna megyei munkaerő-ügynökség vezetője, Kelemen Tibor hozzátette: bonyolítja a helyzetet, hogy a cég székhelye Brassó megyében van, így az ottani hatóságok kell hogy eljárjanak az ügyben.

Mint utólag kiderült, a cég "kényszerszabadságra küldte alkalmazottait", ennek időszakára viszont ki kell hogy adja a béreik 75 százalékát, ám még a májusi fizetéseket sem folyósította.

A munkaügyi szakemberek szerint az ügy rendezését nehezíti, hogy a cég nem nyitott a párbeszédre. Az alkalmazottak nem kaphatnak munkanélküli státust, amíg a vállalkozás nem állítja ki az erre vonatkozó dokumentumokat, jelenleg az sincs, aki átadja a felmondóleveleket. Aggasztó az is, hogy jelenleg Kovászna városban és környékén nagyon nehéz egyszerre 74 személynek új munkahelyet találni - írja a Maszol.ro.