Tusványos egyenesen kötelező: Sándor Krisztina politikai programfelelős a jubileumi nyári egyetemről

2019.07.24. 11:29

Egy a tábor – ezzel a mottóval zajlik a kedd esti koncertekkel elrajtoló 30. Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor, közismertebb nevén a Tusványos. Múltról és jelenről, politikáról és buliról besszélt Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programfelelőse a Krónikának. 

Az idei témákat koncentrikus körökben írva így összegezném: az erdélyi ügyeket illetően szó lesz többek közt mindazokról a megoldatlan problémákról, amelyek meghatározták az elmúlt időszakban a közbeszédet, úgy, mint az Úzvölgyében történtek, a visszaállamosítás, a magyar orvosi egyetem ügye, a politikai foglyok ügye. Kárpát-medencei szinten idén is sor kerül az immár hagyományos nemzetpolitikai kerekasztalra, többféle megközelítésben a térség gazdasági és turisztikai lehetőségeiről lesz szó, és a magyar kormány Kárpát-medencei szintű programjait is ugyanitt tekintjük át, értékeljük ki. - mondta Sándor Krisztina az erdélyi Krónikának. Az interjút a szekelyhon.ro is szemlézte.  

Sándor Krisztina: akik a közélet iránt érdeklődnek, azoknak Tusványos egyenesen kötelezőForrás: kronika.ro

Sándor elmondta, a májusban lezajlott európai parlamenti választások elemzése is terítékre kerül, a várható folyamatokról, az európai jövőkép alakulásáról több helyen is előadások zajlanak, és erős a mezőny a közép-kelet-európai térségből érkező vendégeink terén – lengyel, horvát, szerb előadókat is várunk, akikkel e térség megerősítésének lehetőségeiről lesz szó. Mindezek mellett a család szerepéről, a hagyományos, keresztény kultúra fontosságáról és a hogyan továbbról is szervezünk kerekasztalokat. 

A programfelelős szerint az egy a tábor magyar-magyar viszonylatban azokra vonatkozik, akik hasonló értékrendet és célokat követve lettek visszajáró vendégei Tusványosnak, s ilyenként egymáshoz közelálló ideológiájú pártokba, szervezetekbe tömörültek az évek során. Nyilvánvalóan nem egy a tábor politikai értelemben, hiszen itthon is, Magyarországon is a pluralizmus jegyében több párt létezik, de egy lehet a tábor, ha a nemzetpolitikai céljaink hasonlóak, netán azonosak. Ennek megjelenítésére egy kiváló lehetőség Tusványos - tette hozzá.  

A teljes interjút itt olvashatják.