Bajkai István: A székelyföldi terrorper célja az erdélyi magyarság megfélemlítése volt

Vágólapra másolva!
Embertelen körülmények között tartják fogva a feketehalmi börtönben a terrorizmus miatt elítélt Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A két székelyföldi aktivista ügyének témájában tartott tusványosi panelbeszélgetésen elhangzott: a matracaikat le kell tenniük a cellájuk padlójára, mivel ott kevésbé csípnek a poloskák. 
Vágólapra másolva!

Idén is terítékre került Tusványoson az immár egy éve börtönben ülő Beke István és Szőcs Zoltán ügye. A terrorizmusért elítélt székelyföldi aktivisták viszontagságairól a Kós Károly sátorban értekezett pénteken Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő (MPP), Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Bajkai István országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) és Fejér László Ödön szenátor (RMDSZ) - olvasható a szekelyhon.ro oldalán.

A beszélgetés felvezetőjében azokról az embertelen körülményekről beszélt Tőke Ervin moderátor, az Erdélyi Magyar Néppárt önkormányzati képviselője, amelyeket Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak nap mint nap el kell viselniük a feketehalmi börtönben. Példaként említette, hogy

Emellett arra is rámutatott, hogy egy baromfifarmra osztották be őket dolgozni, ez azonban azzal is együtt jár, hogy nem tudják látogatni azokat a kurzusokat, amelyek előnyt jelentenének számukra a minél előbbi szabadlábra helyezésük szempontjából.

Forrás: Pinti Attila/ Székelyhon.ro

Ezt követően Fejér László Ödön arról beszélt, hogy véleménye szerint nincs sok esély arra, hogy a két elítélt a rájuk kiszabott öt év letelte előtt szabaduljon a börtönből. Azt is hozzáfűzte, hogy ennek ellenére

van azonban egy olyan rendszer, ami ezt a törekvést ellehetetleníti. „Romániában ma is létezik az a háttérhatalom, amely azt a régi modellt viszi tovább, hogy Romániát csak románok lakhatják. Itt vagyunk azonban mi magyarok, akik szülőföldünkön szeretnénk maradni, és ők ezt nem tudják elfogadni. Ebből fakad az a viselkedés, amit a két fiatal is megtapasztalt. Amíg Románia feudalista gondolkodásmódját nem tudjuk megváltoztatni, és nem látják be, hogy Románia nem a románoké, hanem az országban élő embereké, addig nagyon kevés esélyünk lesz arra, hogy a két fiatalt kihozzuk a börtönből – magyarázta az ügy hátterében álló okokat Fejér.

Bajkai István is úgy látja, hogy egy mesterkélt, a politikát kiszolgáló ítélet született a Beke–Szőcs-ügyben. Mint mondta,

Ezzel az ítélettel az volt a nyilvánvaló céljuk, hogy egyrészt megfélemlítsék az itt élő erdélyi magyarokat, hogy ne gondolkodjanak autonómiában, másrészt pedig a félelemkeltésen túl mindenki számára azt üzente Románia, hogy bármit megtehet a saját kisebbségével az ország határain belül, úgysem fogja ezért senki sem elítélni sem a nemzetközi fórumokon, sem az országon belül" – húzta alá az országgyűlési képviselő.

A beszélgetés során Lomnici Zoltán egy keserédes bejelentést is tett, amikor a Vasvári-díjak nemrég Budapesten tartott átadóünnepségéről beszélt. Mint kiderült, Beke István és Szőcs Zoltán is az ez évi díjazottak között szerepelt, a számukra kiállított kitüntetést pedig meg is mutatta a jelenlévőknek Lomnici. Hozzátette, a Vasvári Pál Polgári Egyesület által számukra odaítélt díjakat szabadulásuk után, méltó körülmények között vehetik majd át. „Ez is érzékelteti, hogy egészen más az álláspontja a magyar nemzetnek és Romániának. Miért van szükségük évtizedekkel a Ceaușescu-diktatúra után ilyen perekre?

Ha azt szeretnénk, hogy itt egy fél évszázad múlva is magyar közösség legyen, és ne csak akkor legyenek magyarok, ha busszal ideérkeznek az anyaországból, akkor a megkezdett harcot folytatni kell, és semmiképpen sem szabad megalkudni. Elfogadhatatlan, hogy ártatlan embereket becsukjanak csak azért, mert az Isten magyarnak teremtette őket, és ehhez ragaszkodnak" – hangsúlyozta.

A továbbiakban Kulcsár-Terza József is a magyar összefogás fontosságát emelte ki, amely eddig véleménye szerint bőven hagyott kívánnivalót maga mögött. Emlékeztetett, hogy noha a Beke–Szőcs-ügyért és az úzvölgyi jogsértésekért is számos tüntetést szerveztek, ezeken jóval kevesebben vettek részt az elvártnál politikusokból és civilekből egyaránt. „Ha mindezt hagyjuk, aztán meg a Facebookon, az újságban, illetve sajtótájékoztatókon nyilatkozunk és ott vagyunk nagy hősök, abból nem lesz eredmény. Minden politikai alakulatnak kutya kötelessége ezt az ügyet vállalni" – emelte ki.