Dél-Koreának szánt figyelmeztetés volt az észak-koreai rakétateszt

Vágólapra másolva!
A Kim Dzsongun észak-koreai vezető által figyelemmel kísért "új típusú taktikai irányított fegyver" indítása figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival - közölte a KCNA állami hírügynökség pénteken.
Vágólapra másolva!

Észak-Korea két rövid hatósugarú ballisztikus rakétát lőtt fel csütörtökön az ország keleti partvidékén lévő Vonszan város térségéből. "Nincs más választásunk, mint hogy szupererős fegyverrendszereket fejlesszünk, elejét véve a nemzetbiztonságunkat délről fenyegető potenciális és közvetlen veszélyeknek" - jelentette ki Kim Dzsongun, akit a KCNA idézett.

Az észak-koreai vezető szerint Szöul kettős játékot játszik, mert egyrészt azt állítja, békét akar, másrészt viszont új fegyvereket importál és hadgyakorlatokat folytat.

Kim Dzsongun aláhúzta: a dél-koreai elnöknek fel kell hagynia "az öngyilkos cselekedetekkel" és nem szabad azt a hibát elkövetnie, hogy "figyelmen kívül hagyja a figyelmeztetést".

Az észak-koreai vezető elégedettségét fejezte ki, hogy a fegyver gyorsan reagált utasításokra és alacsony magasságban tudott repülni, ami megnehezíti lelövését az ellenfél számára.

A szöuli védelmi minisztérium felszólította Phenjant, hogy "hagyjon fel a hasonló tevékenységekkel, amelyek nem járulnak hozzá a katonai feszültség csökkentéséhez a Koreai-félszigeten".

Az amerikai külügyminisztérium szintén sürgette Phenjant, hogy tartózkodjon a további provokációtól. A tárca egyben reményének adott hangot, hogy újraindulhatnak a munkacsoport szintű tárgyalások Észak-Korea atomfegyver-mentesítéséről.