A patrióta hazaszerető, a nacionalista nemzetszerető. Nekünk nacionalistának kell lennünk, mert a körülöttünk lévők is azok – mondta Demeter Szilárd a Bálványosi Szabadegyetemen Tusnádfürdőn. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nemzetárulásnak tartja azt, hogy az ellenzéki EP-képviselők annak örülnek, ha a magyar képviselőtársuk nem kerül pozícióba. Kroó Zita, az Origó újságírójának tusványosi tudósítása.

Szabad-e nacionalistának lenni kérdéssel tartottak pénteken pódiumbeszélgetést a Bálványosi Szabadegyetemen. Máthé Áron szerint most azt mondják, a nacionalizmus egy modern találmány, de a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy 

amióta olyan, mint Európa létezik, a náció központi szerveződési egység. 

Arra a felvetésre, hogy mi a különbég a patriotizmus és a nacionalizmus között, Megadja Gábor azt mondta, hogy szerinte ez csak játék a szavakkal. A Századvég Alapítvány vezető kutatója úgy véli, a mai felfogás szerint a második világháborúban a bűnösök nacionalisták voltak.

Balról jobbra: Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese, Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője, Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely Egyesület elnöke, Megadja Gábor, a Századvég Alapítvány vezető kutatójaForrás: Origo

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy 

nacionalistáknak kell lennünk, mert a körülöttünk lévők is azok. 

Demeter Szilárd véleménye szerint a patriotizmus és a nacionalizmus közötti tartalmi különbség az, hogy a patrióta hazaszerető, a nacionalista nemzetszerető. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy vannak, akik a globalizációban hisznek, nekik úgymond nincs hazájuk. Azt pedig, hogy az ellenzéki EP-képviselők annak örülnek, hogy egy magyar képviselőtársuk nem kerül pozícióba, nemzetárulásnak tartja.

Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely Egyesület elnöke arra a felvetésre, hogy a magyar zsidóság hogyan tud kapcsolódni a nemzeti gondolkodáshoz kifejtette, hogy a jó hazafi nacionalista, az igazi nacionalista pedig hazafi. Zsidó és keresztény között nincs különbség. Szeresd az örökkévalót és szeresd az embert. Weisz Péter úgy véli, 

jó hazafiak és nacionalisták is lehetünk egyszerre, 

amire a magyar társadalom számtalan pozitív példát mutatott már. A zsidók biztonságban vannak Magyarországon - mondta. Az elnök érintve az aktuálpolitikát, elmondta, hogy az Európai Unió erkölcsi válságot él át. Az unió zsidó-keresztény alapokra épült, az Európai Egyesült Államok pedig nem is tud  létrejönni, de erre nincs is szükség. 

Megadja Gábor szerint alaptermészetünk része, hogy a sajátjainkat részesítjük előnyben, de a globalisták azt akarják, hogy ezt a tulajdonságunkat vetkőzzük le. Máthé Áron szerint pedig egy birodalmi eszmével kerültünk szembe, amire egyszer már volt kísérlet a kontinensen. A történész szerint most az eurokommunizmus birodalmi változatát láthatjuk, aminek emberi értékvesztés a végeredménye.

Arra a felvetésre, hogy a hazaszeretetet el lehet-e hallgattatni, a Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint a válasz az, hogy igen, mégpedig a zsarnoksággal. A szabadság összefügg a hazaszeretettel. 

Ha szabadok akarunk lenni, szeretnünk kell a hazánkat is 

– fűzte hozzá. Demeter Szilárd szerint pedig elsősorban nemzetszeretettről kell beszélni, ami viszont elnyomhatatlan.