Demeter Szilárd: Nacionalistának kell lennünk, mert a körülöttünk lévők is azok

tusvanyos megadja gabor demeter szilard nacionalizmus
Vágólapra másolva!
A patrióta hazaszerető, a nacionalista nemzetszerető. Nekünk nacionalistának kell lennünk, mert a körülöttünk lévők is azok – mondta Demeter Szilárd a Bálványosi Szabadegyetemen Tusnádfürdőn. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nemzetárulásnak tartja azt, hogy az ellenzéki EP-képviselők annak örülnek, ha a magyar képviselőtársuk nem kerül pozícióba. Kroó Zita, az Origó újságírójának tusványosi tudósítása.
Vágólapra másolva!

Szabad-e nacionalistának lenni kérdéssel tartottak pénteken pódiumbeszélgetést a Bálványosi Szabadegyetemen. Máthé Áron szerint most azt mondják, a nacionalizmus egy modern találmány, de a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese felhívta a figyelmet arra, hogy

amióta olyan, mint Európa létezik, a náció központi szerveződési egység.

Arra a felvetésre, hogy mi a különbég a patriotizmus és a nacionalizmus között, Megadja Gábor azt mondta, hogy szerinte ez csak játék a szavakkal. A Századvég Alapítvány vezető kutatója úgy véli, a mai felfogás szerint a második világháborúban a bűnösök nacionalisták voltak.

Balról jobbra: Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese, Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója, Palóc André, a Századvég Alapítvány vezető elemzője, Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely Egyesület elnöke, Megadja Gábor, a Századvég Alapítvány vezető kutatója Forrás: Origo

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy

Demeter Szilárd véleménye szerint a patriotizmus és a nacionalizmus közötti tartalmi különbség az, hogy a patrióta hazaszerető, a nacionalista nemzetszerető. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy vannak, akik a globalizációban hisznek, nekik úgymond nincs hazájuk. Azt pedig, hogy az ellenzéki EP-képviselők annak örülnek, hogy egy magyar képviselőtársuk nem kerül pozícióba, nemzetárulásnak tartja.

Weisz Péter, a Barankovics Izraelita Műhely Egyesület elnöke arra a felvetésre, hogy a magyar zsidóság hogyan tud kapcsolódni a nemzeti gondolkodáshoz kifejtette, hogy a jó hazafi nacionalista, az igazi nacionalista pedig hazafi. Zsidó és keresztény között nincs különbség.

Weisz Péter úgy véli,

jó hazafiak és nacionalisták is lehetünk egyszerre,

amire a magyar társadalom számtalan pozitív példát mutatott már. A zsidók biztonságban vannak Magyarországon - mondta. Az elnök érintve az aktuálpolitikát, elmondta, hogy az Európai Unió erkölcsi válságot él át. Az unió zsidó-keresztény alapokra épült, az Európai Egyesült Államok pedig nem is tud létrejönni, de erre nincs is szükség.

Megadja Gábor szerint alaptermészetünk része, hogy a sajátjainkat részesítjük előnyben, de a globalisták azt akarják, hogy ezt a tulajdonságunkat vetkőzzük le. Máthé Áron szerint pedig egy birodalmi eszmével kerültünk szembe, amire egyszer már volt kísérlet a kontinensen. A történész szerint most az eurokommunizmus birodalmi változatát láthatjuk, aminek emberi értékvesztés a végeredménye.

Arra a felvetésre, hogy a hazaszeretetet el lehet-e hallgattatni, a Századvég Alapítvány vezető kutatója szerint a válasz az, hogy igen, mégpedig a zsarnoksággal. A szabadság összefügg a hazaszeretettel.

– fűzte hozzá. Demeter Szilárd szerint pedig elsősorban nemzetszeretettről kell beszélni, ami viszont elnyomhatatlan.