43 hadihajó részvételével rendeztek haditengerész-parádét Szentpéterváron

orosz haditengerészet napja
A rakétával felfegyverzett orosz Morsanszk, Passzat és Szovjetszk korvettek a Néva folyón az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2019. július 28-án.
Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök, az orosz fegyveres erők főparancsnoka vezetésével rendeztek vasárnap nagyszabású haditengerészeti parádét Szentpéterváron.
Vágólapra másolva!

Az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott díszszemlén 43 hadihajó és tengeralattjáró, 41 repülőgép és mintegy négyezer katona vett részt.

A Néva folyón és a Finn-öbölben megrendezett parádé évek óta a legnagyobb katonai bemutató volt Szentpéterváron.

A rakétával felfegyverzett orosz Morsanszk, Passzat és Szovjetszk korvettek a Néva folyón az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2019. július 28-án. Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Az ünnepségen, amelyet a Néva-folyón horgonyzó Auróra hajón nyitottak meg, részt vettek a négy haditengerészeti flotta és a Kaszpi-tengeri flotilla hadihajói, köztük a legújabb nem atomtengeralattjáró, a Kronstadt, a Szmolenszk atom-tengeralattjáró és az Usztyinov marsall rakétahordozó.

Az elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b), Szergej Sojgu védelmi miniszter (j) és Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka (a háttérben, k) az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2019. július 28-án. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Először fordult elő, hogy a parádéra külföldi hadihajókat is meghívtak, Kínából a Hszian nevű romboló, Indiából a Tarkas nevű fregatt vett részt.