Beismerte két lány meggyilkolását egy 66 éves román férfi

2019.07.28. 16:07

Beismerte, hogy megölt egy 15 és egy 18 éves lányt az a 66 éves caracali férfi, akit szombaton vett őrizetbe a román rendőrség - közölte vasárnap a férfi ügyvédje.

A férfi a héten ölte meg a 15 éves lányt. Az eset megdöbbenést váltott ki egész Romániában, és felmerült az alapos gyanú, hogy a hatóságok sorozatos mulasztást követtek el, lassan nyomoztak, és megmenthették volna az áldozat életét. 

A román rendőrség által közreadott képen a caracali George Dinca, aki beismerte két lány meggyilkolását.Forrás: MTI/AP/Román rendőrség/Mediafax/-

A 18 éves lány eltűnését áprilisban jelentették be.A férfi először tagadta, hogy bárkit is megölt volna, vasárnap azonban a hatóságok több bizonyítékot találtak ellene. Először megkapták azt a telefont, amelyről a 15 éves lány csütörtök délelőtt többször hiába kért segítséget, mivel a rendőrök csak 19 órával később érkeztek meg abba a házba, ahol a gyilkos feltételezhetően fogva tartotta a lányt.

Áprilisban ugyanarról a környékről egy másik 18 éves lánynak is nyoma veszett kísértetiesen hasonló módon, mindketten autóstoppoltak, így ültek be a férfi autójába.
A hatóságok a férfi házának udvarán emberi csontokat találtak, autójában pedig a szerdán elrabolt 15 éves lány DNS-mintáját is megtalálták. A férfi ezután tett beismerő vallomást védőügyvédje szerint.

A letartóztatott George Dinca a caracali házának udvarán. A román belügyminiszter leváltotta többek között az országos rendőrfőkapitányt, miután a hatóságok sorozatos mulasztások miatt nem tudták megakadályozni a lány meggyilkolását. Bukarestben több ezren tüntettek az ügy kezelése, a román tisztviselők gondatlansága és az empátia hiánya miatt.Forrás: MTI/AP/Bogdan Danescu

Az ügyészség vasárnap közölte, hogy a nyomozásnak nincs vége, hiszen a férfi házának mintegy 2500 négyzetméteres udvarán számos roncsautó alkatrész és egyéb hulladék található, ami megnehezíti a bizonyítékok gyűjtését. Azzal is számolnak, hogy a férfi nemcsak a háza környékén próbálta elrejteni a holttestek maradványait. Azt sem tartják kizárnak, hogy egyéb bűncselekményeket is elkövetett. A jelek szerint egyedül követte el a gyilkosságot, de nem kizárt, hogy tettestársa is volt.A férfi korábban autószervizt működtetett, és taxisofőrként is dolgozott. Felesége és gyermeke Olaszországban él, így már jó ideje egyedül volt. A román média szerint korábban a férfit kitiltották Olaszországból szexuális bűncselekmény elkövetése miatt.

Leróják kegyeletüket az emberek a nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány emléke előtt a bukaresti belügyminisztériumnál 2019. július 27-én este.Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

A legutóbbi gyilkosság nagy felháborodást váltott ki Romániában, főleg a hatóságok mulasztása dühítette fel az embereket, hiszen a 15 éves lány háromszor is felhívta a segélyhívó számot, elég sok információt megadott arról a helyről, ahol fogva tartották.
Klaus Iohannis román elnök már pénteken részletes tájékoztatást kért az ügyben, és közölte, a hatóságok intézkedésének módja a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) keddi ülésén is napirendre kerül.

Nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány esete miatt tiltakoznak tüntetők Bukarestben 2019. július 27-én.Forrás: MTI/AP/Vadim Ghirda

Viorica Dancila miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy intézményközi munkacsoportot állít fel a hatóságok válsághelyzeti reakcióidejének lerövidítésére.Azt is kijelentette, hogy fontolgatja egy népszavazás kiírását arról, hogy járjon-e szigorúbb büntetés az olyan bűncselekményekért, mint a gyilkosság, a nemi erőszak vagy a pedofília.

Szombat este Bukarestben és Románia más településein is több ezer ember vonult az utcára, és kormány lemondását követelték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK