A teljes megsemmisülés felé halad a magyar orvosképzés Erdélyben

demonstráció egyetemista épületfotó felirat FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA határon túli magyarok homlokzat orvosi egyetem SZEMÉLY tanévnyitó
Marosvásárhely, 2013. szeptember 30. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) 2013. szeptember 30-án. Tiltakozásul két külön helyszínen tartottak tanévnyitót az egyetem magyar és román diákjai. Szilágyi Tibor, az intézmény magyar rektorhelyettese szerint az egyetem vezetőivel és a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokon nem sikerült elérniük, hogy a magyar tagozat alapvető oktatási kérdéseiben maguk dönthessenek, márpedig ezt a törvény garantálja számukra. MTI Fotó: Boda L. Gergely
Vágólapra másolva!
Ahelyett, hogy előrelépés történt volna a román szociáldemokrata (PSD) párti tanügyminiszter valamint a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar és román vezetőinek pénteki találkozóján, kiderült, hogy a magyar orvosképzés helyzete rosszabbodott: a napokban a magyar tagozat 200-as beiskolázási számát 120-ra csökkentette a Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS), miközben a román tagozatét 270-ről 300-ra növelte. A magyar oktatók szerint az egyetem román vezetése szép lassan megpróbálja felszámolni a magyar orvosképzést Erdélyben.
Vágólapra másolva!

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) első „egységesített" ballagására érkezett pénteken a PSD-es Ecaterina Andronescu román oktatási miniszter, aki egyben az orvosi és gyógyszerészeti kar magyar és román vezetőivel tárgyalt a magyar tagozat helyzetéről, jövőjéről – írja a Székelyhon.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) 2013. szeptember 30-án. Forrás: MTI/Boda L. Gergely

A tárgyalások után a tanügyminiszter a Marosvásárhelyi Rádiónak értékelte a találkozót.

Mint elmondta, több téma felmerült: szó volt annak szükségességéről, hogy az azonos tantárgyat román, illetve magyar nyelven oktató tanárok együttműködjenek a tételek kidolgozásakor, arról, hogy az egyetemi választásokat követően valószínűleg újragondolják az egyetemi struktúrákat is, valamint szóba került a Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) napokban közzétett döntése, amellyel

csökkentette a felvételizők keretszámát a magyar tagozaton.

Hangsúlyozta, hogy az oktatási törvény és az alkotmány is előírja az egyetemi autonómiát, így a minisztérium hatásköre az egyetemek struktúrájában korlátozott.

„Mi csak egy párbeszéd összekapcsolói, moderátorai lehetünk. Az egyetemi struktúra az intézmény szenátusának döntése, mi csak az egyetem javaslatát követően foglalhatunk állást" – összegzett Andronescu.

A Nagy Előd rektorhelyettes szerint a kétoldalú találkozón semmilyen előrelépés nem történt, csupán felsorolták a gondokat.

– fogalmazott a találkozó után Nagy Előd.

A magyar rektorhelyettes egyre esélytelenebbnek látja a kétoldalú tárgyalásokat, állítása szerint azon is el fognak gondolkodni, hogy van-e értelme ezt így folytatni vagy sem.

A magyar tagozat választott vezetője, Szabó Béla a csütörtöki tusványosi kerekasztal-beszélgetésen még azt mondta, eddig egy ujjal sem nyúltak a beiskolázási számokhoz, közben azonban kiderült, hogy

az ARACIS a magyar tagozat eddigi 200-as beiskolázási számát 120-ra csökkentette, miközben a román tagozat 270-es beiskolázási száma 300-ra nőtt.

Szabó Béla visszalépésnek tartja ezeket a számokat, hiszen a magyar tagozat attól fog élni, hogy vannak hallgatói.

– fogalmazott Szabó.

A román vezetés az erdélyi magyar orvosképzés felszámolására törekszik

Ahogy az Origo arról többször is beszámolt, a MOGYE-n (új nevén MOGYTTE) 2011-ben alakult ki éles konfliktus az állami egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy

az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait.

A magyar tagozat tavaly szeptemberben arról döntött, hogy a magyar vezetők mindaddig nem töltik be tisztségeiket, amíg nem születik a magyar nyelvű oktatás jövőjét hosszú távon biztosító, megnyugtató döntés.

Távolmaradásukkal az ellen tiltakoztak, hogy álláspontjukat rendszeresen figyelmen kívül hagyta az egyetem vezetése.

A MOGYE román királyi rendelettel kizárólag magyar tannyelvű intézményként alakult 1945-ben.

Az intézményben a kommunista pártvezetés szóbeli utasítására vezették be 1962-ben a román nyelvű oktatást is, amely fokozatosan háttérbe szorította a magyar orvosképzést.

Az elmúlt években

az egyetem vezető testületei a román oktatók kétharmados többségével működtek, és a magyar tagozat elsorvasztására törekedtek.

A MOGYE 2018 szeptemberében pedig - a román vezetés önkényes határozatának megfelelően - beolvadt a marosvásárhelyi, kizárólag román tannyelvű Petru Maior Egyetembe, és a „fúzió" által létrejött a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE).

A magyar oktatók és diákok hiába tiltakoztak a kéttannyelvű intézmény beolvasztása ellen, fellépésük eredménytelen maradt.

2019 júniusában - teljes titoktartás közepette - felvette Emil Palade Nobel-díjas román származású amerikai tudós nevét a MOGYTTE.

A magyar oktatók azt szerették volna, hogy az intézmény multikulturális jellegét megőrizve - a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem mintájára - kettős, román–magyar nevet válasszanak az egyetemnek.

A román fél azonban fesöpörte a magyarok jogos érveit.