Vallási okokból megtagadják gyerekeiktől az influenza elleni orrspray-t muszlim szülők Nagy-Britanniában

sertés, zselatin, vakcina
Vágólapra másolva!
Döbbenetes hírt közölt a brit média hétfőn: az angliai muszlim szülők nem hagyják beadni gyerekeiknek az influenza elleni védőanyagot, mert az sertésből készült zselatint tartalmaz.
Vágólapra másolva!

A nagy-britanniai muszlim közösség jelentős része tagadta meg az influenza elleni Fluenz Tetra nevű orron át a szervezetbe juttatható spray formájú vakcina beadását a gyerekeinek

mivel az sertésből készült zselatint tartalmaz.

A vakcina nagy-britanniai kampánya szeptemberben kezdődik majd, amikor az egészségügyi hatóságok a 2-10 év közötti brit gyerekeket tervezik beoltani.

A Daily Mail brit napilaphoz eljutott információk szerint a brit Muszlim Tanács nem engedélyezi a védőoltás beadását, mert az oltás sertésből készült zselatint tartalmaz. Azt mondták,

csak a vakcina halal változatát, azaz a muszlim vallási szabályoknak megfelelően készülő terméket engedélyeznék.

A sertésből készült zselatin egyébként kizárólag a gyógyszer konzerválását és minőségének, hatásfokának megőrzését segíti elő.

A termék ellen egyébként 2018-ban már a vegetáriánus jogvédő szervezetek is tiltakoztak, annak ellenére, hogy

a brit egészségügyi hatóságok szerint a sertészselatin nélküli gyógyszer hatásfoka jóval gyengébb lenne, mint az eredeti, tehát sertésből készült zselatint tartalmazó védőoltás.

Létezik egyébként az orron át beadható influenza elleni védőoltásnak egy injekciós változata is, amely nem tartalmaz sertészselatint, ezt viszont kizárólag súlyos esetekben adják be a brit orvosok, és nem prevenciós céllal.

Az orron át beadható sertészselatin nélküli, halal védőoltás kifejlesztése több évet is igénybe venne a brit egészségügyi hatóságok szerint.

A fenti eset is jól mutatja, hogy a muszlim vallási fanatizmus mostanra már odáig terjedt, hogy a szülők akár gyermekeik egészségét is veszélyeztetik, csak hogy megfeleljenek egy vallási szabálynak.

Tavaly több ezren szorultak intenzív orvosi ellátásra vagy kerültek tartós betegállományba influenza miatt Nagy-Britanniában, kétszázan meghaltak.