Több mint negyven nigériai katonát megöltek, illetve megsebesítettek az Iszlám Állam tagjai

2019.07.31. 14:00

Több mint negyven nigériai katonát megöltek, illetve megsebesítettek az Iszlám Állam harcosai az afrikai ország északkeleti felében található Borno államban - közölte a terrorszervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül szerdán.

A dzsihadisták közlése szerint két támadást követtek el kedden. Legalább tizenöt emberrel végeztek egy katonai őrhelyen Baga településen, majd egy második rajtaütést hajtottak végre Benisheikben, ahol a helyi kaszárnyában a fegyveres erők mintegy huszonöt tagját ölték meg.

A Reuters hírügynökség egyelőre nem tudta független forrásból ellenőrizni a halottak és a sebesültek számát, ugyanakkor helyi lakosokra és katonai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy hétfőn és kedden összecsapások voltak szélsőségesek és a nigériai fegyveres erők között a térségben.
A hadsereg egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Sajtójelentések szerint szombat este iszlamista fegyveresek legalább 65 embert öltek meg egy temetésen Borno államban. Muhammadu Buhari államfő a hadsereget vetette be a tettesek elleni hajtóvadászatban. Ez volt az elmúlt évek egyik legsúlyosabb terrorcselekménye Nigériában. A vérengzés elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett. A térségben elsősorban a Boko Haram iszlamista szervezet tevékenykedik, de jelen van az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet nyugat-afrikai szárnya (ISWA) is.