A Preikestolenre tervezett hotel a tömegturizmus újabb elmebetegsége

Preikestolen Rock overlooking Lysefjord, near Stavanger, South West Fjords, Norway, Scandinavia, Europe color image contemporary day FJORD fjords GEOLOGY high angle view HORIZONTAL LANDSCAPE landscapes lookouts Lysefjord natural world nature Norway outdoo
A Preikestolent nem véletlenül választották meg a világ egyik legszebb kilátóhelyének
Vágólapra másolva!
A Preikestolen (magyarul ismert nevén a Szószék-szikla) megmászása rengeteg ember bakancslistáján szerepel. A csodálatos természeti képződmény - amely a délnyugat-norvégiai Stavanger városától egy órányira fekszik egyre többször kerül a hírekbe. Most éppen egy török konzorcium találta ki a sziklával kapcsolatos legújabb elmebetegséget: a kőbe vájva üveghotelt terveznek rá - 600 méter magasan. Akik ismerik a norvégok természethez és a szilkaképződményhez való hozzáállását, tudják: ez a képtelen ötlet sem fog megvalósulni. De a kérdés egyre többször ott motoszkál az emberekben: meddig lehet megvédeni tőlünk (a turistahordáktól) és a világ pénzmágnásaitól ezt a valószínűtlenül szép képződményt?
Vágólapra másolva!

Aki sosem mászta még meg, csak képeket látott róla, odavágyik.
Aki egyszer leküzdötte az oda és vissza is közel 3 órás mászást és felért a tetejére, soha nem akar lejönni onnan.
Aki mégis átélte a Preikestolenről a szemünk elé táruló látványt, a visszaereszkedés után azon kezdi törni a fejét, hogy mikor jöhet el újra ide.

E sorok írója - élete során - eddig háromszor mászta meg a Preikestolent.

Az elsőbe - képletesen - majdnem belehalt, a másodiknál tudta, hol jönnek a legnehezebb szakaszok, a harmadik - az elsőhöz képest - könnyű ujjgyakorlat volt a számára. Ha ma azt mondaná valaki, hogy menjünk el negyedszerre is, akkor csak annyi lenne a kérdés, hogy mikor indulunk?

A Preikestolent nem véletlenül választották meg a világ egyik legszebb kilátóhelyének Forrás: robertharding/Gavin Hellier/Gavin Hellier

A Preikestolen asztallapja egy olyan közösségi tér, ahol az emberek közt lévő különbségek eltűnnek és nem is térnek vissza addig, amíg le nem másznak a fentlévők, hogy átadják a helyet azoknak, akik arra várnak, hogy kiüljenek a semmi szélére, hogy a lábukat a Lysefjord kék vize fölé lógassák, hogy hason kúszva-mászva közelítsék meg a peremet, vagy, hogy elmebeteg szelfiket készítsenek. A Preikestolen megmászása egyfajta hőstett,

a világ neves pontjait lassan letaroló tömegturizmus által "kifejlődött" Instagram, Facebook - és szelfi turisták is kellő tisztelettel közelítenek ide, mert tudják, hogy itt elég egy rossz mozdulat és a mélybe zuhannak.

A Preikestolenenre másztak már fel öngyilkosok és óvatlan emberek, akik miatt egy időben sokan korlát építését követelték a szikla szélére. A korlát nem épült meg, mert a norvégok nem akartak belerondítani a tájba, annyit mondtak, hogy aki nem tud felnőtt módjára viselkedni, azt a korlát sem állítja meg.

Naplemente a Preikestolenen Forrás: Cultura Creative/www.stevewoodsphotography.com/Steve Woods Photography

Ez a gondolkodás adhat reményt arra, hogy a törökök által a tervezőasztalon megálmodott üveghotel sem fog megépülni. Meg az is, hogy a geológusok már megfújták a trombitát: a Preikestolen nincs jó állapotban. A Norvég Geológiai Intézet két évvel ezelőtt riadóztatott: szerintük a Preikestolen összeomolhat és áradást okozhat.

A sziklán ugyanis van egy fél méteres repedés - mindez az asztallap tetején is látható.

Ez a repedés az elmúlt időszakban 2-3 millimétert is tágult. Ez pedig kifejezetten rossz hír, előrevetíti a tragédiát, az összeomlás lehetőségét.

Tömeg(turizmus) a Preikestolenen Forrás: hemis.fr/GARCIA Julien / hemis.fr/Garcia Julien

A tömeg(turizmus) vonzásának törvénye ihlette meg azt a török tervezőirődát, amely azt gondolta, jó mulatság lenne a szikla falába építeni egy négy szintes butikhotelt, amely majd rengeteg pénzt hoz a tervezőknek, a szálloda tulajdonosainak. Az ötletet nyugodtan lehet elmebetegségnek nevezni, amelynek a józan ész és a norvégok természetszeretete - és tisztelete fog elsöpörni. Azt ugyanis állati egyszerű leírni, hogy ügyes mérnökök majd belevágnak a gránittömbbe. hogy ott luxusszobákat és úszómedencét alakítsanak ki. Arról kevesebb szó esett, hogy a vastagpénzű vendégeket hogyan akarják fejuttatni a szikla tetejére, vagy a hotelbe.

A Preikestolenre vezető ösvény, a hatalmas, széstszóródott kövek közötti mászás ugyanis nem könnyű esti séta a korzón.

Egy ilyen luxushotel közönsége nem pont arra vágyik, hogy hosszú órákon keresztül bucskázzon a kövek között, tehát akkor a következő lépés az lesz, hogy épüljön libegő (lanovka, gyorslift, mozgólépcső) a szikla teteje és a fjordpart között. Itt akár be is fejezhetném, mert ez is az olyan képtelenségek közé tartozik, amelyről írni sem lenne érdemes, ha nem látnánk a világon egyre több olyan példát, amely azt mutatja, hogy az elszabaduló tömegturizmus miatt egyes helyeken mindenre képesek. A természet ilyetén megerőszakolása pedig mindig a "csenget a kassza" elv jegyében fogan meg és válik valóra.

A Preikestolenre vezető út nagy sziklákkal és kemény emelkedőkkel van kikövezve Forrás: hemis.fr/RIEGER Bertrand / hemis.fr/Rieger Bertrand

A Preikestolen esetében hosszas gondolkodás után engedélyezték azt, hogy a Tom Cruise által fémjelzett Mission Impossible című film egyik fő jelenetét itt forgassák le. Azt a norvégok is tudták, hogy ezt a filmet sokkal többen nézik meg a mozikban, mint ahányan valaha is hallottak arról, hogy a Preikestolen létezik.

A marketingszempontok végül is győztek,

a Mission Impossible forgatócsapata 9 teljes napon át vette igénybe a BBC és a Lonley Planet által is a világ egyik legszebb kilátóhelyének megválasztott sziklát. A hab a tortán az volt, amikor a film bemutatójához egy óriási LED-falat eresztettek rá a sziklára, hogy az összegyűlt tömeg ott nézze meg a remekművet.
Íme a kép, amely a levegőből készült a Mission Impossible bemutatója alkalmával:

2018. augusztus 1. A Mission Impossible című film bemutatója a Preikestolenen Forrás: AFP/Carina Johansen

Bjarte Sveinsvoll Dagestad, a közeli Forsand polgármestere szerint nem volt más választásuk, ki kellett adni az engedélyt. Nem volt ebben annyira biztos Preben Falck, a Stavangeri Turisztikai Egyesület vezérigazgatója, aki a következőket mondta:

A forgatás miatt egy hétig minden leállt, egyetlen ember sem mehetett fel a sziklára, rengetegen voltak dühösek, csalódottak.

Ők nem helikopterrel mentek fel - a luxusturistákból nem kérnek a norvégok Forrás: hemis.fr/GARCIA Julien / hemis.fr/Garcia Julien

Heves vitához vezetett az is, hogy a filmforgatás miatt a műszaki személyzet összesen 26 csavart fúrt a sziklába. Súlyos kritikával illették azokat az amerikai helikopteres cégeket, amelyek a filmforgatás miatt érkeztek Norvégiába.

Sokan azt mondták, hogy ez a példa rossz, mert innentől kezdve olyan luxusturisták lephetik majd el a Preikestolent, akiknek eszük ágában nincs megmászni a sziklát, helyette helikopterrel akarnak majd felmenni, mert ezt látták a tévében, a moziban.

A helyi turisztikai egyesület vezetője többször kijelentette, hogy Norvégiának ilyen turistákra nincsen szükésge.

Akik látták a filmet, el tudják dönteni, hogy megérte-e mindez. Egyes hírek szerint a török tervezőiroda pont a Mission Impossible forgatás miatt kapott kedvet a szálloda megtervezéséhez -

ha a filmeseket odaengedték, mit nekik egy pár építész, aki szobákat váj a sziklába.

Reméljük, nem fognak így tenni. Más szavakkal: el a kezekkel a világ egyik legszebb természeti képződményétől. a Preikestolentől!