Hadat üzent a bűnözésnek, és egy sor kormányzati intézkedést jelentett be Viorica Dancila román miniszterelnök szerda este, megelőzendő, hogy megismétlődjék a múlt héten elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves lány tragédiája, aki hiába hívta a segélyhívót, a hatóságok nem tudták megmenteni.

A szociáldemokrata politikus szerint túl sokáig kizárólag a korrupció elleni harcra összpontosult a közfigyelem, így a bűnözés elleni harc háttérbe szorult. Az Agerpres hírügynökség idézte a kormányfőt, mely szerint ezt nem lehet elfogadni, a korrupció elleni küzdelmet folytatni kell, de a hangsúlynak a látványelemekről a megelőzésre kell áthelyeződnie. 

A miniszterelnök kijelentette, hogy Románia nem a bűnözőké, a nemi erőszakot elkövetőké, a pedofiloké és az emberkereskedőké. Rámutatott, hogy nőként és anyaként tudja, mit jelent aggódni a család és gyermekek biztonságáért, de ő az a nő, akinek eszközei is vannak a helyzeten változtatni. 

Könyörtelen, megalkuvások és halogatások nélküli harcot hirdetek a bűnözés ellen. Ezek a problémák nem újak, évek óta léteznek, és ebben az ügyben senki sem ártatlan: mindenki felelős, aki tehetett volna valamit, és elmulasztotta - jelentette ki Dancila.

Viorica Dancila román miniszterelnökForrás: MTI/EPA/Román kormányhivatal/Agerpres/-

A konkrét kormányzati intézkedések között a miniszterelnök számba vette a múlt heti, országos felháborodást kiváltó bűncselekmény kiderülése óta hozott - tisztségviselők menesztését és munkacsoportok létrehozását eredményező - döntéseit, és további terveket is felvázolt.

Dancila azt ígérte, hogy

  • megsürgetik az eltűntek kereséséről szóló törvénytervezet kidolgozását és elfogadását,
  • kezdeményezik a 112-es segélyhívó diszpécserszolgálatának összevonását és áthelyezését a belügyminisztériumhoz,
  • továbbá alkalmazási rendelettel teszik működőképessé a szexuális bűncselekmények elkövetőinek országos nyilvántartását.

Az elrabolt, vélhetően nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot,  a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem tudták idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.

A román rendőrség által közreadott képen a caracali George Dinca, aki beismerte két lány meggyilkolásátForrás: MTI/AP/Román rendőrség/Mediafax/-

Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, hétfőn lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is.

Közben több civil szervezet is nyílt levélben követelte az illetékes hatóságoktól, hogy hívjanak össze rendkívüli sajtótájékoztatót, és minden kérdésre válaszoljanak Alexandra Macesanu eltűnésével kapcsolatban - írta Maszol.ro erdélyi hírportál.

A levelet a belügyminiszternek, a távközlési miniszternek, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság, az Országos Távközlési Hatóság vezetőinek, az 112-es sürgősségi rendszerrel foglalkozó minisztériumközi bizottságnak, a nép ügyvédjének, a rendőrség képviselőinek és más intézmények vezetőinek is elküldték.

A nyílt levél aláírói szerint a nép ügyvédjének kell „beszélnie ahelyett, aki már nem tud beszélni”, és az igazság védelmezőjeként részt vennie a követelt sajtótájékoztatón.Forrás: MTI

A levélírók hozzátették, tisztában vannak azzal, hogy nyomozás zajlik, ami miatt bizonyos információk nem adhatók ki, de ennek dacára is szükségesnek tartják egy rendkívüli sajtótájékoztató összehívását.