Oroszország szerint a szibériai erdőtüzek a helyi hatóságok tétlensége miatt terjedtek el

tűz, erdőtűz, Oroszország, Szibéria, Krasznojarszki, Irkutszk megye,
Vágólapra másolva!
A szibériai és távol-keleti erőtüzek azért terjedtek el, mert helyi szinten nem tették meg idejében a szükséges erőfeszítéseket a tűzfészkek elfojtására - jelentette ki Szergej Abanyin, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma katasztrófaelhárítási központjának helyettes vezetője újságíróknak.
Vágólapra másolva!

- hangoztatta Abanyin. Mint mondta, idén tűzvédelem szempontjából Oroszország egész területén kedvezőtlen helyzet alakult ki, amire az illetékes szövetségi szolgálatok idejekorán figyelmeztették a helyi szerveket. A Volga mentén és Közép-Oroszországban keletkezett tüzeket sikerült idejében elfojtani.

Abanyin szerint a közeljövőben a tűzvész sújtotta területeken

nem várható olyan jelentősebb eső, amely segíthetné az oltást. A tüzeket azonban mindenképpen el kell oltani,

nehogy a tőzeglápba visszahúzódva jövőre újabb gyulladást okozzanak.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök csütörtökön Csitában elrendelte egy szakosított erdőtűzvédelmi központ létrehozásának előkészítését. A természetvédelmi és a rendkívüli helyzetek minisztériumának a szibériai és a távol-keleti régiók vezetőivel együtt augusztus 30-ig kell előterjeszteniük a megfigyelésért, megelőzésért és az időben történő védekezésért felelős központ létrehozására vonatkozó javaslataikat.

Medvegyev elrendelte a jakutföldi, Irkutszk megyei és a Krasznojarszki területen tomboló erdőtüzek oltására a rendkívüli helyzetek minisztériuma, valamint a természetvédelmi és a katonai tárca által összevont csoport megerősítését is. Utasította a rendvédelmi szerveket, hogy

november 1-jéig derítsék ki, vajon a szibériai és távol-keleti tűzvészt nem gyújtogatás okozta-e,

amellyel az illegális fakitermelés nyomait igyekeztek eltűntetni.

A miniszterelnök szorgalmazta, hogy az érintett régiók vezetése a helyzet alakulásáról folyamatosan tájékoztassa a lakosságot, valamint a szakértőket és a környezetvédőket. Elrendelte annak a 2015-ben bevezetett szabálynak a felülvizsgálatát is, amely felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek az oltástól.

Oroszországban mintegy 3 millió hektáron ég a növényzet,

ami miatt hétfőn négy régióban rendkívüli állapot bevezetését rendelték el. A TASZSZ szerdai összesítése szerint jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntésének értelmében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte, hogy a hadsereget is vessék be az oltáshoz.

A védelmi tárca csütörtökre tíz, tűzoltásra átalakított Il-76-os repülőgépet és tíz helikoptert vont össze Krasznojarszkban. Donald Trump amerikai elnök segítséget ajánlott fel Oroszországnak a lángok megfékezéséhez.

Makszim Jakovenko, a szövetségi hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) vezetője szerdán arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás miatt egyre súlyosabb lesz az erdőtűzhelyzet Oroszországban, amihez alkalmazkodni kell. Mint mondta,

Szibériában az átlaghőmérséklet egyes területeken az elmúlt években 8-10 fokkal haladja meg a sokéves szintet.

"Ez azt jelenti, hogy a jövőben tartós hőhullámok jelentkeznek majd nálunk, kiszárad a talaj, aminek következtében a hőmérséklet a világátlagnál jelentősen gyorsabb ütemben fog növekedni, ezért a klimatikus helyzet romlik majd nálunk" - idézte az Interfax hírügynökség Jakovenkót.

Szergej Verhovec, a Szibériai Szövetségi Egyetem erdőgazdálkodási intézetének igazgatója szerdán újságíróknak kijelentette, hogy a szibériai tüzek túlnyomó többsége természetes úton keletkezhetett, de

40 százalékban emberi tényező tehető felelőssé.

Hozzátette, hogy nem tűzveszélyes időszakokban - tavasz elején és ősszel - ez az arány eléri a 80 százalékot.