Ursula von der Leyen látogatásai kedvezőek a visegrádi négyeknek

2019.08.01. 09:12

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének látogatássorozatát kedvezőnek tartja a visegrádi négyek szempontjából.

Az elemző az M1 aktuális csatornán csütörtökön azt mondta, hogy  az új bizottsági elnök olyan országok vezetőivel találkozik majd, amelyek meghatározóak a V4-ek (Lengyelország, Csehország, Magyarország, Szlovákia) számára.  Ráadásul ezek a találkozók megelőzik a nyugat-európai tagállamoknál tett látogatásokat - tette hozzá.

Kiemelte, hogy Ursula von der Leyen két hét alatt több kedvező gesztust tett a V4-eknek és Közép-Európának, mint az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jean-Claude Juncker az elmúlt öt évben összesen. 

A bizottság új elnöke arra törekszik majd, hogy a kelet-, közép- és nyugat-európai érdekeket összhangba hozza, az Európai Bizottságot pedig mint a "szerződések őrét" képzeli el, ennek megfelelően nem politikai célzatú munkát végez majd - vélekedett.

Ursula von der LeyenForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

Tóth Erik véleménye szerint ezeknek köszönhetően a bizottság elnöke és a magyar politikai vezetés között bizalmi viszony kezd kialakulni.