Velence együttműködésre szólítja fel a többi kikötőt a tengerjáróhajók jelentette veszélyekkel szemben

2019.08.01. 22:11

Velence felszólított több tengerjáróhajók által látogatott európai történelmi kikötővárost - közöttük Amszterdamot, Barcelonát, Dubrovnikot és Marseille-t -, hogy fogjanak össze a tengerjáróhajók jelentette veszélyekkel szemben.

„Írtam a tengerjárókkal kapcsolatos idegenforgalom által érintett valamennyi európai városnak, amelyeknek egyensúlyozniuk kell a gazdasági fejlődés és a környezet megóvása között" - írta közleményében Pino Musolini, a velencei székhelyű Észak-adriai-tengeri Kikötői Hatóság elnöke.

A hajók méretének növekedése, a környezetre gyakorolt hatásuk a kikötői övezetekben és a turisták növekvő száma jelentette teher konfliktushelyzetet teremt

- írta Musolini a nyolc kikötői hatósághoz intézett levelében.

Az olasz illetékes felszólította a kikötőket, "egyesítsék erőiket", hogy a cégek a kikötőknek és a környezetnek megfelelő méretű hajókat tervezzenek.

Egy elszabadult óriás tengerjáró keltett pánikot Velencében június elején, négyen könnyebben megsérültek, amikor a 2680 fő befogadására képes Opera a dózsék városának egyik legnépszerűbb csatornáján,

a városnéző hajók által használt Giudecca-csatornán hajózva kikötés közben a dokknak, majd egy folyami szállodahajónak ütközött.

Az MSC Opera luxushajó és a megsérült turistahajóForrás: AFP/Andrea Pattaro

Július elején kis híján újabb baleset történt a városban, amikor egy 300 méter hosszú, vontatóhajók által vontatott óriás turistahajó hajszálnyira megközelített egy jachtot a lagúnából kifelé haladva.

Olaszország 2017-ben fogadta el a lagúnafejlesztési tervet, hogy útvonalukat módosítva támogassa a tengerjárók jövedelmező tevékenységét.

Új tengeri terminált építenek, amely révén a hajók nem haladhatnak át többé a Giudecca-csatornán, amelyen a hajók jelenleg a nyílt tengerről beúsznak a városba, a Szent Márk térhez.

A velencei székhelyű Észak-adriai-tengeri Kikötői Hatóság közölte, hogy máris kedvező választ kapott Barcelonától, Palma de Mallorcától és Marseille-től.

Ágazati adatok szerint az idén várhatóan mintegy 30 millióan vesznek részt tengeri körúton, ami 70 százalékkal több a tíz évvel korábbinál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK