Európa markáns vezetőit fogadja, keresi fel első körben az Európai Bizottság (EB) nemrég megválasztott elnöke. Az, hogy Ursula von der Leyen Orbán Viktorral az elsők között tárgyalt, a magyar kormány szerepét még inkább kiemeli - mondta el ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-nek.

A Századvég jogi szakértője az M1 Ma este című műsorában elmondta, ezek a vezetők Emmanuel Macron francia elnök, Pedro Sánchez spanyol, illetve Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Az, hogy Von der Leyen Orbán Viktorral az elsők között tárgyalt, a magyar kormány szerepét még inkább kiemeli, állapította meg.

A szakértő hozzátette: bár az új EB-elnök a horvát kormányfővel is találkozott, azt nem osztotta meg közösségi oldalán, ellenben az Orbán Viktorral való találkozását igen, ami azt jelzi, hogy egy pozitív és messzire mutató egyeztetésként tekint rá a politikus.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jénForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ursula von der Leyen számára kinyílt a politikai színtér, melyet felhasznál arra, hogy tájékozódjon, eközben pedig gesztusokat tegyen. Ebből a szempontból bizakodóak lehetünk, hiszen felénk gyakorlatilag máris tett egy gesztust.  A gesztusokkal az európai embereknek, köztük természetesen a magyaroknak is visszanyerheti az Európai Unióba és az Európai Bizottságba vetett bizalmát, ezért is fontos, hogy nyisson a polgárok felé – folytatta Lomnici.

Orbán Viktor: Jó döntés volt Ursula von der Leyen támogatása
Jó döntés volt az ideológiai gerillákat távol tartani, és pragmatikus életösztönű vezetőket választani - nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az Ursula von der Leyennel Brüsszelben folytatott csütörtöki megbeszélését követően. Azokra a kérdésekre kell összpontosítani a migránskrízis megoldásakor, amiben egyetértés van a bevándorláspárti és bevándorlásellenes országok között - mondta a miniszterelnök.

A szakértő úgy véli, az elmúlt hetekben Von der Leyen visszahelyezte a migráció kérdését az európai politikai közbeszédbe – oda, ahol annak jelenleg lennie kell – annak ellenére, hogy a politikai elit a liberális, zöld témákra próbálta helyezni a hangsúlyt.  Ez megmutatja, hogy a német politikus tisztában van az európai válsághelyzettel a migráció tekintetében.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint, ha megvalósul az a terv, mely szerint a belügyminiszterek kezébe kerül a migráció kérdése, megnő annak az esélye, hogy azokat a költségeket, vagy legalább egy részüket, melyeket Magyarország a határkerítés felépítésére és fenntartására fordított, megkapja. Az, hogy tagállami hatáskör marad-e a bevándorlás, az attól függ, hogy az Európai Bizottság az alapszerződés szerint jár-e majd el – magyarázta.