Több száz milliós vesztegetés gyanújával őrizetbe vettek két ukrán vezetőt

2019.08.02. 15:50

Az Ukrán Talajvédelmi Intézet főigazgatójára az irodájában, az Állami Tulajdonú Vállalkozások Hivatalának (Holovinszkij Karjer) igazgatójára pedig a kijevi intézet parkolójában csaptak le a kommandósok. Az akciók után amerikai dollárral megtömött ajándékzacskók hevertek szana-szét - számolt be a nagy fogásról a Kárpátinfo.net hírportál. 

Az Ukrán Nemzeti Rendőrség alakulatai 1,5 millió dolláros ( 440 millió forint)  megvesztegetés gyanújával szerdán őrizetbe vették az Ukrán Talajvédelmi Intézet főigazgatóját ,és a Holovinszkij Karjer vezetőjét. Ez utóbbi hivatal illetékes többek között a csődbe ment állami vállakozások felszámolásában is.

Az Állami Tulajdonú Vállalkozások Hivatala vezetőjének 200 ezer dollár volt a szatyrában, amikor rajtaütöttek.Forrás: Ukrán Nemzeti Rendőrség

A vezető tisztviselők kenőpénzt követeltek, és kaptak is az ügyek problémamentes elintézéséért. Az egyik folyamatban lévő ügy kapcsán az Ukrán Talajvédelmi Intézet vezetője 1,3 millió dollárt, a Holovinszkij Karjer igazgatója pedig 200 ezer dollárt próbált zsebre tenni 

- olvasható a rendőrségi jelentésben. Ahogy a jegyzőkönyvben írták, megjegyzendő, hogy a Holovinszkij Karjer vezetője, aki egyben a csődeljárási bizottság elnöke is, a felszámolások felgyorsításában, az Ukrán Állami Talajvédelmi Intézet főigazgatója pedig privatizációs ügyek "akadálymentesítésében" segédkezett.

Az Ukrán Talajvédelmi Intézet vezetőjének ajándéktáskáiban 1,3 millió dollár lapult.Forrás: Ukrán Nemzeti Rendőrség

A forintban több száz milliós vesztegetési ügyben büntetőeljárást indítottak, de az ukrán illetékes szervek ehhez az esethet kapcsolódóan, további korrúpciógyanús ügyekben nyomoznak.