Könnygáz, vízágyú és utcai háború Franciaországban a rendőri erőszak miatt - videó

Franciaország, Nantes, tüntetés
Demonstrators try to protect from police water canons fellow protesters trying to hang a banner on the fence of the Loire Atlantique prefecture's building on the sidelines of a gathering in Nantes on August 3, 2019 called in memory of Steve Maia Caniço whose body was found in the River Loire a month after he went missing during a police raid on a music festival. - Steve Maia Canico, 24, went missing on the night of June 21-22 after officers in the western city of Nantes moved in to disperse techno music fans attending a free concert as part of France's national music celebration day. More than a dozen concertgoers fell into the nearby River Loire during clashes with the police, prompting accusations of excessive force by officers trying to shut the party down. (Photo by JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP)
Vágólapra másolva!
Utcai háború volt Nantes-ban, mert nagyon sokan tüntettek Steve Maria Canico halála miatt. A 24 éves fiatalembert valószínűleg rendőrök lökték a Loire folyóba. Egy hónapig keresték, a hét elején találtak meg a fiút - holtan, a folyóban. A szombati tüntetéseken sokan ki akarták tenni Steve arcképét a rendőrség épületére, voltak, akik be is akartak törni a rendőrségre. A rendőrök könnygázzal és vízágyúval harcoltak a tüntetők ellen.
Vágólapra másolva!

A tragikus rendőri erőszak előzménye, hogy Nantes közismerten gyenge kezű, szocialista polgármesternője, Johanna Rolland a Loire partján engedélyezett egy Rave-partyt. Mindez egy hónappal ezelőtt volt, a Zene Ünnepén. A fiatalok azonban tovább maradtak az ellenzéki Republikánusok (LR) helyi vezetője szerint veszélyes környéken, mint szabad lett volna, jöttek a rendőrök, a fiatalok maradni akartak, a rendőrök könnygázzal harcoltak ellenük, többen pedig szó szerint a folyóba menekültek.

Vízágyúkkal oszlatják a tömeget Nantes-ban Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

Mindenki ki tudott úszni, mint kiderült, Steve nem. Messze nem lehet kizárni - bár a meglepő gyors rendőri vizsgálat persze kizárja - , hogy a fiatalembert belökték a rendőrök a folyóba. Sőt, sokan ezt valószínűsítik. Hogy közvetve vagy közvetlenül, de a rendőrök miatt került a folyóba, az biztos. A család ügyvédje szerint az egész francia államot érinti az ügy.

Egy éven belül Steve Maria Canico a harmadik fiatalember, aki a rendőri erőszakkal összefüggésben hal meg.

Mutatjuk az elképesztő jelenetek a szombati rendőri erőszak elleni - egyébként nem engedélyezett - tüntetésen, amelyen a legtöbbször ezt kiabálták: rendőrök, gyilkosok.

Tömegoszlatás:

Könnygázzal és vízágyúval oszlatják a tömeget: