Lövöldözés Daytonban, többen meghaltak

2019.08.04. 09:19

Lövöldözés volt az Ohio állambeli Daytonban. A rendőrség szerint legalább kilencen meghaltak és sokan megsebesültek a támadásban. Ez egy napon belül a második halálos lövöldözés az USA-ban, El Pasóban 20-an meghaltak egy támadásban.

Mindössze néhány órával az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban volt fegyveres támadás után, újabb halálos lövöldözés volt az Egyesült Államokban.

Az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy Nedd Peppers nevű bár előtt, kilenc embert megölt és huszonhatot megsebesített.

Többen válságos állapotban vannak.

A legfrisebb hírek szerint a fegyverest lelőtték a rendőrök.Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy volt a támadónak egy tettestársa is, de Matt Carper rendőrparancsnok sajtótájékoztatóján ezt nem erősítette meg, s azt mondta, hogy a támadó gyaníthatóan egyedül volt. Puskát használt, és több tárat lőtt ki.

A rendőrség azt nyilatkozta, hogy a közelben járőröző rendőrök hamar a helyszínre értek, és gyorsan tudtak végezni a támadóval.

Rendőrök a merénylet helyszínénForrás: AFP/Derek Myers

További áldozatok után kutatva átfésülték a környékbeli szórakozóhelyeket, és felszólította a lakosokat, hogy kerüljék a környéket.

A támadóról egyelőre nincsenek információik.

A sokadik támadás a héten

Az Egyesült Államokban nem ritkák a fegyveres támadások, csak az elmúlt egy hétben számos hasonló bűncselekmény történt.

Kedden ketten meghaltak és egy rendőr megsebesült a Mississippi állambeli Southavenben, egy Walmart áruházban. Az elkövetőt meglőtték, majd őrizetbe vették.

Múlt vasárnap hárman - köztük egy hatéves kisfiú - haltak meg és tizenöten megsebesültek, amikor egy 19 éves férfi egy AK-47-es gépkarabéllyal lövöldözni kezdett a kaliforniai Gilroyban rendezett fokhagymafesztiválon. A rendőrök agyonlőtték a támadót.

Rendőrök a Ned Peppers bár közelébenForrás: MTI/EPA/Tom Russo

Megszólalt a pápa is

Ferenc pápa imával emlékezett meg vasárnap a Szent Péter-téren az Egyesült Államokban egymást követő fegyveres támadások áldozatairól. Az Angelust (Úrangyala-imádság) követő beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az El Pasóban és Daytonban történt fegyveres támadások fegyvertelen embereket vettek célba. Arra kérte a Szent Péter-téren jelen levőket és a szavait a médián követő hívőket, hogy vele együtt imádkozzanak a halálos áldozatokért, a sebesültekért és családtagjaikért.

Ferenc pápa gyakran emeli fel a szavát a fegyverkereskedelem ellen. Korábban arról beszélt, hogy el kell hallgattatni a fegyvereket a háborúkban és a városok utcáin, és a politikusoknak véget kell vetniük a fegyverkezési versenynek, leállítva a fegyverek aggasztó terjedését főképpen a gazdaságilag erősebb államokban.