Az amerikai hatóságok "belföldi terrorcselekményként" kezelik az El Pasóban elkövetett tömegmészárlást - jelentette be vasárnap a szövetségi igazságügyi minisztérium. Donald Trump vasárnap elrendelte, hogy augusztus 8-ig félárbócra eresszék a nemzeti lobogókat a Fehér Házon és a középületeken, leróva a kegyeletet a daytoni és El Pasó-i mészárlások 29 halálos áldozata előtt.

John Bash, a minisztérium ügyésze vasárnap El Pasóban tartott sajtókonferenciát, ahol azt is közölte, hogy a hatóságok gyűlöletből elkövetett szövetségi bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető, a 21 éves Patrick Wood Crusius ellen.

A sajtókonferencián Jaime Esparza texasi kerületi ügyész bejelentette: Texas állam azt tervezi, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre. 

Félárbócon a zászlók

Donald Trump vasárnap elrendelte, hogy augusztus 8-ig félárbócra eresszék a nemzeti lobogókat a Fehér Házon és a középületeken, leróva a kegyeletet a daytoni és El Pasó-i mészárlások 29 halálos áldozata előtt - jelentette be az amerikai elnök hivatala. 

Elítéljük ezeket a gyűlölettel teli és gyáva cselekményeket  - emelte ki a Fehér Ház a közleményében. 

Kevesebb mint 24 órán belül 29 embert öltek meg, és többtucatnyit megsebesítettek két tömegmészárlásban, az amerikai El Pasóban és Daytonban.

Ez történt

Ahogy az Origo is megírta, a texasi El Pasóban szombaton nyitott tüzet egy áruháznál Patrick Wood Crusius, húsz embert agyonlőtt és többtucatnyit megsebesített. 

Közülük egyesek állapota válságos. A halottak között három mexikói állampolgár, a sebesültek között hat mexikói van. 

13 embert kórházba kellett szállítani.

Rendőrautó egy El Pasó-i tömeggyilkosság helyszínénél 2019. augusztus 4-énForrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

Donald Trump amerikai elnököt értesítették a történtekről, és figyelemmel kíséri az eseményeket - mondta el Steven Groves, a fehér házi szóvivő helyettese. Dee Margo polgármester tragédiának nevezte a történteket, és elmondta, hogy sokk hatása alatt áll. 

Donald Trump elnök egy üzenetben borzasztónak és nagyon szomorúnak minősítette a történteket. 

A lövöldözés alatt a Walmart zsúfolt volt, délelőtt tíz órakor mintegy háromezer vásárló és több száz alkalmazott volt az épületben az iskolaév közeledtével.

Néhány napja két embert öltek meg Southhavenben, szintén egy Walmartban, és szintén három embert lelőttek a kaliforniai Gilroy Fokhagyma Fesztiválon.