Nem hagyják el Idlíb tartományt a Hajat Tahrír as-Sám dzsihadista szövetség fegyveresei - mondta el a csoport egyik vezetője, Abu Mohammed al-Jolani szombaton.

Amit a rezsim nem tudott katonai erővel megszerezni, azt békés úton, tárgyalásokkal és politikával sem fogja megkapni - tette hozzá.

A damaszkuszi kormány csütörtökön fegyverszünetet hirdetett a felkelők fellegvárának számító Idlíbben. Ennek feltétele a Sana szíriai állami hírügynökség szerint az volt, hogy a lázadók kivonják csapataikat a térségben található feszültségmentesítési övezetből. Az Egyesült Államok üdvözölte a tűzszünetre vonatkozó döntést.Az idlíbi feszültségmentesítési övezetben eredetileg tavaly szeptember óta hallgatnia kellene a fegyvereknek, de a Törökország és Oroszország által kialkudott, erre vonatkozó szerződést eddig nem tartották be, és rendszeresek voltak az összecsapások.

Idlíb legnagyobb része, illetve Hama, Aleppó és Latakia tartomány egyes körzetei a szíriai felkelőkkel szövetséges, al-Kaida terrorszervezethez köthető iszlamista Hajat Tahrír as-Sám felügyelete alatt állnak.

Az orosz támogatást élvező Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai április végén újabb offenzívát indítottak a szélsőségesek és a lázadók ellen Idlíbben. A harcok elől több mint négyszázezren menekültek el az ENSZ adatai szerint.A 2011-ben kezdődött szíriai konfliktusban több mint 370 ezren haltak meg és milliók váltak földönfutóvá.