Iraki tankhajót foglaltak le a Perzsa-öbölben

2019.08.04. 21:14

Iraki tankhajót foglaltak le július 31-én az iráni hatóságok üzemanyag-csempészet gyanújával a Perzsa-öbölben - jelentette az IRNA állami hírügynökség.

Iraki hajó az az olajtanker, amit szerdán foglaltak le iráni üzemanyag csempészete miatt - közölte az IRNA a hajót feltartóztató iráni Forradalmi Gárdára hivatkozva.

Korábbi híradásokban még nem nevezték meg, hogy melyik ország hajóját foglalták le. Mindössze azt lehetett eddig tudni az iráni állami tévé híradásából, hogy a hajó 700 ezer liter üzemanyagot szállított, és hét, különböző nemzetiségű matrózt vettek őrizetbe fedélzetén egy bírósági illetékes utasítása alapján.

A tankert a Perzsa-öböl északi részén, Fárszi-sziget közelében tartóztatták fel július 31-én. Az IRNA iráni állami hírügynökség úgy értesült, hogy a tartályhajót Busehr kikötőjébe irányították, és szállítmányát átadták az olajtermékek szétosztásával foglalkozó állami vállalatnak.

Nem ez az első hajó, amelyet az iráni hatóságok lefoglaltak a múlt hónapban. Július 14-én a panamai zászló alatt hajózó Riaht, 19-én pedig a Stena Impero brit olajszállítót is feltartóztatták.

A Reuters megjegyzi, hogy Irán a világ azon államai közé tartozik, ahol nagyon olcsó az üzemanyag részben a nagy állami támogatások, másrészt a helyi fizetőeszköz leértékelődése miatt. Emiatt tengeren és szárazföldön egyaránt burjánzik az üzemanyag-csempészet, a hatóságok pedig keményen fellépnek ellene.