Pokolgép robbant Afganisztánban, többen meghaltak

2019.08.04. 19:22

Legalább ketten meghaltak és ketten megsebesültek, amikor vasárnap egy afgán televíziós stáb buszát felrobbantották Kabulban.

A robbanószerkezetet mágnesekkel rögzítették a Hursid TV munkatársainak buszához. A pokolgép az esti csúcsforgalomban robbant fel. A robbanásban a sofőr és egy járókelő meghalt, a buszon utazók közül pedig az operatőr és a hangmérnök megsebesült.

Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta magára a robbantást. Ugyanakkor a kabuli vezetés megdöntésén dolgozó radikális iszlamista tálibok még júniusban figyelmeztették az afgán sajtót, hogy támadásokat fognak végrehajtani ellenük, ha nem fejezik be a kabuli kormány által fizetett, tálibok ellen irányuló tartalmak közlését.

Nem sugárzunk tálibellenes hirdetéseket, de annyi világos, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága állandó veszélyben van Afganisztánban - hangsúlyozta Szamiullah Aminij, a Hursid TV hírigazgatója.

Asraf Gáni elnök elítélte a vasárnapi merényletet. Twitter-üzenetében azt írta, hogy a sajtó és a civilek elleni szándékos támadások háborús bűncselekménynek minősülnek, az elkövetőket pedig felelősségre fogják vonni.

Afganisztán a világon a legveszélyesebb hely az újságírók számára. A Bizottság az Újságírók Védelméért (Committee to Protect Journalists, CPJ) nevű független, amerikai nonprofit szervezet szerint tavaly a szakma 13 képviselőjét gyilkolták meg a dél-ázsiai országban, de az Újságírók Nemzetközi Föderációja 16 ilyen halálesetről tud.