Egy felmérés szerint a németek fele nem érzi biztonságban magát az országában

2019.08.04. 13:01

Németországban a lakosság csaknem 50 százaléka, a nők körében pedig a többség nem érzi magát biztonságban - mutatta ki egy vasárnap ismertetett felmérés. A frankfurti gyerekgyilkosság után traumában van Németország, a hétvégén két lap is riportban foglalkozott a migráció káros következményeivel. A Bild am Sonntag és a Welt am Sonntag is arra jutott: az erőszakos bűncselekmények elkövetésében felül vannak reprezentálva "a nem német állampolgárok". Elérkezett az őszinte szembenézés ideje a Willkommenskulturral szemben?

Bild am Sonntag

A Bild am Sonntag című lap az utóbbi hetek társadalmi megrázkódtatást okozó erőszakos bűncselekményeivel kapcsolatban készített összeállításában kiemelte, hogy

Németország fölkavart, elbizonytalanodott országgá vált.

Idézték a svájci Neue Zürcher Zeitung berlini tudósítójának egy kommentárját, amely szerint valami nem stimmel Németországgal, az egész ország furcsán bizonytalan és törékeny, elveszítette az egyensúlyát. A német lap szerint ezt támasztja alá az Emnid közvélemény-kutató társaság felmérése is, amelyben arra a kérdésre, hogy kellőképpen védik-e Németországban a polgárokat a bűnözéstől, 

  • a megkérdezettek 47 százaléka,
  • a nők 51 százaléka nemmel válaszolt.
  • a 39 éven felülieknél, a nőket-férfiakat együttvéve, 59 százalék érzi úgy, hogy nincs biztonságban, a fiataloknál viszont több mint kétharmados, 67 százalékos mindazok aránya, akik nem aggódnak.

 A vasárnapi lap a többi között arról is írt, hogy 2018-ban a bejelentett bűncselekmények száma 3,6 százalékkal - 5,55 millióra - csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a felderített bűncselekmények aránya pedig 57,7 százalék volt, ami történelmi csúcs. Azonban csak azok a bűncselekmények kerülnek a kimutatásba, amelyekről tudomást szerez a rendőrség. Az Alsó-Szászország tartományi bűnügyi hivatal kriminológiai kutatási részlegének becslése szerint a testi sértések esetében ez mindössze 35 százalékot jelent. A Bild am Sonntag  továbbá kiemelte:

az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az erőszakos bűncselekményeknél a gyanúsítottak körében aránytalanul sok a nem német állampolgár.

A külföldiek a lakosság 12 százalékát teszik ki, a nemi erőszakkal gyanúsítottaknál viszont 39 százalékot, a testi sértéssel gyanúsítottaknál 38 százalékot, az emberöléssel vagy gyilkossággal gyanúsítottaknál 43 százalékot.

A német társadalmat fölkavaró bűncselekmény-sorozathoz tartozik a frankfurti főpályaudvaron hétfőn történt gyilkosság is. Egy menedékjoggal Svájcban élő eritreai férfi vonat elé lökött egy nőt a gyermekével. Az édesanya megmenekült, nyolcéves kisfiát elsodorta a peronra érkező szerelvény.
Rendőrök a németországi Frankfurt főpályaudvarán, ahol egy nyolcéves kisfiú életét vesztette, miután egy férfi anyjával együtt egy vonat elé lökte 2019. július 29-én. Az áldozat édesanyja még el tudott menekülni a nagysebességű vonat elől, de a kisfiú a szerelvény alá került és szörnyethaltForrás: MTI/EPA/Armando Babani

"A nyitott határok és a menekültek beáramlása 2015-ben sok embert mélyen elbizonytalanított, azt gondolják, hogy az állam elveszítette az ellenőrzést az ország felett, és a frankfurti bűncselekmény ismét megerősítette ezt a benyomást" - mondta a Bild am Sonntagnak Borwin Bandelow neurológus, pszichiáter, a félelemkutatás tudományának ismert németországi képviselője. A göttingeni orvosi egyetem kutatója hozzátette, sok német nem értett egyet és továbbra sem ért egyet a menekültpolitikával, és ők továbbra is 2015-tel hozzák majd összefüggésbe a migránsok erőszakos cselekményeit. 

Welt am Sonntag

Egy másik vasárnapi lap, a Welt am Sonntag is összeállítást közölt a témáról, akik ugyancsak kiemelték, hogy a bűncselekmények bizonyos típusainál a lakosság egészében betöltött arányukhoz képest sok a külföldi, illetve az országba menedékkérőként érkezett gyanúsított.

A szakértők ezzel kapcsolatban felhívják a figyelmet, hogy általában véve a férfiak sokkal gyakrabban válnak bűnelkövetővé, mint a nők, és a bevándorlók körében a férfiak magasan felülreprezentáltak, vagyis jóval többen vannak, mint a nők. Az is fontos tényező, hogy a bűnözés leginkább a 18-29 éves korosztályra jellemző, és míg a menedékkérőként érkezettek 36 százaléka tartozik ebbe a korcsoportba, a német állampolgárok körében csak 13 százalék ez az arány.

KAPCSOLÓDÓ CIKK