Brit bankon keresztül pénzelik a Muszlim Testvériség szélsőségeseit

Al Rayan Bank
People passing a branch of the Al-Rayan Bank, formerly the Islamic Bank of Britain, in Manchester, Greater Manchester, England, United Kingdom on Wednesday 30th March 2016. The UK banking sector regulator, the Financial Conduct Authority, has announced they have received less complaints about banks. The UK banking sector regulator, the Financial Conduct Authority, has announced they have received less complaints about banks. (Photo by Jonathan Nicholson/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A katari kézben lévő, Nagy-Britanniában működő Al Rayan nevű bankról kiderült, hogy gyanús szervezeteket támogat. Emiatt a bank ügyfelei jártak leginkább pórul, ugyanis többüknek befagyasztották a számláját, így nem kezdeményezhetnek utalásokat és nem férhetnek hozzá a pénzükhöz. Az ügyet felgöngyölítő The Times szerint a bank ügyfelei között több olyan szervezet is van, melyet betiltottak az Egyesült Államokban, mivel radikális muszlim hitszónokokat és szervezeteket támogattak. A hatóságok egy olyan számlát vizsgálnak leginkább, mely az egyiptomi eredetű szélsőséges iszlamista mozgalomhoz, a Muszlim Testvériséghez köthető.
Vágólapra másolva!

Az Al Rayan Bank korábbi igazgatója, egy bizonyos Sultan Choudhury többször címlapokra került Nagy-Britanniában, ugyanis mindig kiállt azon véleménye mellett, hogy

írja a 888.hu brit forrásokra hivatkozva.

Az Al Rayan Bank egyik fiókja Manchesterben. Forrás: AFP/NurPhoto/Jonathan Nicholson

A katariakhoz köthető Al Rayan Nagy-Britannia legrégebbi és legnagyobb iszlám bankja, melynek központja a felerészben bevándorlók lakta Birminghamben van.

Összesen 85 ezer ügyfelük van a szigetországban, akik akár

az elnyomó iszlám jogrendszer, a saría alapján konfigurált banki szolgáltatásokat és számlavezetést is kérhetnek.

A bank egyik igazgatója az az Adel Mustafawi, aki a katari pénzből kitömött focicsapat, a Paris Saint-Germain elnökhelyettese.

Sir John Jenkins korábban több közel-keleti országnak volt a brit nagykövete, most az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy

Emlékezetes, a terrorszervezetek támogatása (akkor az Iszlám Állam finanszírozása) miatt vonta két éve gazdasági blokád alá Katart Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein és Egyiptom.

Az abszolút monarchiaként működő Katar leginkább arról ismert Európában, hogy több futballklubot is megvásárolt, valamint

gyanús körülmények között nyerték meg a 2022-es focivébé szervezési jogát.

Londonban több luxusszálloda, a Shard nevű felhőkarcoló és a Harrods bevásárlóközpont is katari kézben van.

A katari állam, pontosabban az azt vezető emír tulajdonában van az Al Jazeera hírportál, ami segítésével jelentős befolyásra tett szert világszerte az olajban gazdag kisállam.