Ciprus a héten hivatalos felkérést küldhet Amszterdamnak, hogy Hollandia vegyen át több ezer, a szigetországban tartózkodó illegális bevándorlót. A ciprusi belügyminiszter szerint erre azért van szükség, mert országa már nem bízik az Európai Unió elosztási mechanizmusában és egyedül nem tudnak megbirkózni a migránsáradattal – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A holland közszolgálati televíziónak (NOS) megszólaló Constantinos Petrides ciprusi belügyminiszter azt mondta, hogy a helyzet tarthatatlanná vált.

Már nem hiszünk abban, hogy az Európai Unió elosztási mechanizmusa működhet, ezért egyenként fordulunk a közösség országaihoz - közölte a politikus, hozzátéve, hogy a tengeren havonta körülbelül ezer illegális bevándorló érkezik a Közel-Keletről és Afrikából.

Eddig mintegy 15 ezer migránst regisztráltak és hasonló mennyiségben vannak azok, akik még várnak az adataik felvételére. „Nem voltunk erre felkészülve. Egy kis sziget vagyunk és még a [török megszállás miatti] 1974-es bevándorlási válság problémáit sem sikerült teljes mértékben megoldani" - mondta Petrides. A most érkezettek a teljes lakosság mintegy 4 százalékát teszik ki -- tette hozzá.

A NOS által közölt Eurostat-adatok szerint Hollandia saját jogon 4 795 migránsnak adott menekültstátuszt 2018-ban és további 1 225 bevándorlót fogadtak be, akik egy másik uniós országban adták be menedékkérelmüket.

Hollandia azt tervezi, hogy az uniós elosztási mechanizmusnak megfelelően 500-ra csökkentené az évente befogadott bevándorlók számát.