Donald Trump: A nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget

2019.08.05. 17:37

A nemzetnek el kell ítélnie a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget - hangsúlyozta hétfőn Donald Trump amerikai elnök, reagálva a hétvégén elkövetett, számos halálos áldozatot és sebesültet követelő két tömegmészárlásra.

Az elnök belföldi terrorizmusnak minősítette a szombaton a texasi El Pasóban és vasárnapra virradóra pedig az ohiói Daytonban elkövetett tömeggyilkosságokat. 

Donald Trump amerikai elnök Mike Pence alelnök jelenlétében nyilatkozik az Egyesült Államokban a napokban történt két tömeggyilkosságról a washingtoni elnöki rezidencián, a Fehér Házban 2019. augusztus 5-én.Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Közölte, hogy utasítja az igazságügyi minisztériumot a törvényhozásnak teendő olyan javaslatra, amely biztosítja, hogy a gyűlöletbűncselekmények és a tömegmészárlások elkövetői halálbüntetést kapjanak.

Tömeggyilkosság helyszíne, a daytoni Ned Peppers bár előtt gyűjtenek bizonyítékokat rendőrök 2019. augusztus 4-én. Az előző este egy férfi lőfegyverével legalább kilenc embert megölt, tizenhatot pedig megsebesített a szórakozóhelyen, mielőtt a rendőrök agyonlőtték.Forrás: MTI/AP/John Minchillo

Donald Trump sürgette a fegyvervásárlások előtti ellenőrzések szigorítását, ugyanakkor leszögezte: nem a fegyvertartás a hibás a történtekért, hanem a mentális betegség és a gyűlölet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK