Az erőszaknak véget kell vetni - hangsúlyozta Donald Trump amerikai elnök, amikor az újságírók a daytoni és az El Pasó-i lövöldözésről kérdezték. Az Ohio állambeli Daytonban kilenc ember meghalt, és huszonhat megsebesült, amikor egy fegyveres berontott egy bárba, és válogatás nélkül lövöldözni kezdett. Néhány órával korábban az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban is tömegmészárlás történt: egy 20 év körüli férfi tört be az egyik bevásárlóközpontba, ahol húsz embert megölt, és több tucatnyit megsebesített.

Donald Trump amerikai elnök az után nyilatkozott a tömeggyilkosságokkal kapcsolatban, hogy visszatért New Jersey-ből Washingtonba. Közölte: egyeztetett William Barr igazságügyi miniszterrel és Christopher Wrayjel, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával a két tragikus esettel kapcsolatos tennivalókról és az esetleges további hasonlók elkerülése érdekében. "Az erőszaknak véget kell vetni" - hangsúlyozta Trump, majd bejelentette, hogy hétfőn részletes nyilatkozatot tesz az ügyben.

Cipők a tömeggyilkosság helyszíne, a daytoni Ned Peppers bár előttForrás: MTI/AP/John Minchillo

Az amerikai elnöknek ez volt az első nyilvános megszólalása a minapi két tömeggyilkosság óta, amely szombaton a texasi El Pasóban, illetve vasárnapra virradóan az ohiói Daytonban történt. Korábban Twitter-bejegyzésekben reagált a történtekre. Együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, dicsérte a rendőrök gyorsaságát és szakértelmét, valamint bejelentette a Fehér Házon és a középületeken lévő nemzeti lobogók félárbócra eresztését augusztus 8-áig. Egyik vasárnap reggeli mikroblogbejegyzésében Trump úgy fogalmazott: mint mindenki más az országban, elítélem e gyűlöletes tettet. Nincs olyan ok, amellyel igazolni lehet ártatlan emberek legyilkolását, és nincs érte bocsánat sem.

Terrorcselekményként kezelik az El Pasó-i lövöldözést

Közben az amerikai sajtóban részletek jelentek meg elsősorban a texasi El Pasóban elkövetett esetről. Az első lövések eldördülése előtt mintegy fél órával az elkövetőnek, a 21 éves Patrick Crusiusnak tulajdonított hosszú bejegyzés jelent meg az interneten. Az írásban a szerző tudatta: tette "válasz" lesz a tömeges bevándorlására, "inváziójára" a déli határon át. A bejegyzés - amelyet a rendőrség korábban "kiáltványnak" nevezett - a Kényelmetlen igazság címet viseli, és arra figyelmeztet, hogy a migránsok egyszer majd átveszik az amerikai gazdaság, később pedig a kormány irányítását is.

Rendőrautó az El Pasó-i tömeggyilkosság helyszínénél, a texasi Walmart bevásárlóközpontjánálForrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

A nyomozók vizsgálják, hogy valóban Patrick Crusiustól származik-e az írás. Greg Allen, El Paso rendőrfőnöke azonban az egyik vasárnap délutáni sajtóértekezletén kifejtette: minden jel arra mutat, hogy "a kiáltvány közvetlenül tőle származik". A nyomozók azt is vizsgálják: miért éppen a mexikói határ mentén fekvő El Pasót választotta tette színhelyéül Crusius, aki jóval messzebb, a mintegy tízórányi autóútra lévő Allenben, Dallas egyik középosztálybeli elővárosában élt.

Vasárnap a bűncselekménnyel összefüggésben házkutatást tartottak három dallasi házban is.

Chicagóban több helyen is lövöldöztek

Több helyen volt fegyveres támadás Chicagóban vasárnap hajnalban, a helyi média szerint három ember meghalt, és harmincheten megsérültek. Egy utcai mulatságon négy embert sebesítettek meg, az egyikük a helyszínen belehalt a sebesüléseibe. Később egy parkban hét embert sebesítettek meg, többen közülük válságos állapotban vannak. 

A CBS televízió chicagói szerkesztősége arról tudósított, hogy a városban előző nap, szombaton 12 helyen, pénteken pedig 4 helyen volt lövöldözés.