Donald Trump szerint ki kell terjeszteni a fegyvervásárlások előtti háttérellenőrzéseket

2019.08.05. 14:28

Donald Trump amerikai elnök hétfőn sürgette, hogy a kongresszus szigorúbb törvényben szabályozza a fegyvervásárlásokhoz szükséges háttérellenőrzéseket az összesen 29 életet követelő daytoni és El Pasó-i lövöldözések nyomán.

Trump, aki a Fehér Házban készül sajtónyilatkozatot tenni a témában, helyi idő szerint kora reggeli Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy az áldozatok halála nem lehetett hiábavaló, s felszólította a két fő politikai pártot, hogy tegyen lépéseket a fegyvervásárlás előtti háttérellenőrzések kiterjesztése érdekében.
Nem szabad, hogy a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban meggyilkoltak halála hiábavaló legyen. Hasonlóan azokhoz, akik súlyosan megsebesültek. Sosem szabad elfelednünk őket, sem azokat, akik előttük voltak - írta Trump mikroblogján.

A republikánusoknak és demokratáknak össze kell fogniuk a szigorúbb háttérellenőrzések érdekében, talán az elkeseredetten szükséges bevándorlási reformmal párosítva. Ha nem is valami nagyszerűre, de legalább jóra van szükség, hogy kilábalhassunk ebből a két tragikus incidensből!- fogalmazott Trump.

Az áldozatok tiszteletére elhelyezett virágok és mécsesek az El Pasó-i tömeggyilkosság helyszínének közelében 2019. augusztus 4-én.Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

Kevesebb, mint egy nap leforgása alatt az egyik elkövetővel együtt harminc ember halt meg és többtucatnyi megsebesült két tömegmészárlásban az amerikai El Pasóban és Daytonban, Chicagóban pedig három ember öltek meg és közel negyvenet megsebesítettek lövöldözésekben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK