Folyamatosan járnak migránsszállító hajók a Földközi-tengeren

2019.08.05. 09:55

Legalább négy-öt szervezet migránsokat szállító hajói közlekednek folyamatosan a Földközi-tengeren - mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Janik Szabolcs közölte: vasárnap például a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi nevű hajóján érkező negyven illegális bevándorló szállt partra Máltán. A napokban a több száz ember szállítására alkalmas Ocean Viking nevű hajó is elindult Franciaországból a líbiai partok felé  - tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes kijelentette: amíg az uniós tagállamok mindig találnak valamilyen megoldást az illegális bevándorlók befogadására és elosztására, addig a nem kormányzati szervezethez (NGO) tartozó hajók üzemelni fognak.

Négy-öt szervezet migránsokat szállító hajói közlekednek folyamatosan a Földközi-tengeren - illusztrációForrás: AFP/Federico Scoppa

Az embercsempészek a befogadásokról tájékoztatják a Líbia és Tunézia partjainál várakozókat, ez így egy önfenntartó rendszerré válik, amelynek fennállásáig az NGO-hajók közlekedése folyamatos marad - közölte Janik Szabolcs.